Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíků bude ještě víc. Půl Země se rozpálí, lidé tam nevydrží, tvrdí vědci

Autor: Mii - 
26. června 2017
05:20

Až tři čtvrtiny světové populace jsou ohroženy extrémními vedry, která způsobí, že v postižených oblastech nebude možné žít. Nejhorší situace nastane v tropech. Lidé se tak budou masově přesouvat, aby před teplotami utekli. Vyplývá to z modelu vývoje současných emisí oxidu uhličitého, který stvořili vědci z Havajské univerzity.

Temnou budoucnost nastiňuje studie skupiny vědců z Havajské univerzity v Manoe. Většina území naší planety bude podle ní do konce století vystavena extrémnímu vedru, které zcela změní způsob, jakým žijeme. Experti své předpovědi založili na současném stavu produkce emisí oxidu uhličitého. Upozorňují ale, že i když by byly emise masově omezeny, stejně ničivé vedro potká polovinu světa.

K závěrům došli na základě studia 1900 lokalit po celém světě, kde vysoké teploty od roku 1980 zabíjely. Zanalyzovali také 783 smrtí, díky kterým zjistili, jak vysoká teplota je pro lidské tělo smrtelná. Výsledek? Lidské tělo dokáže dlouhodobě fungovat jen kolem 37 stupňů Celsia, tedy teploty shodné s jeho vnitřní teplotou. U čehokoli vyššího je třeba pravidelné chlazení.

V současné době je těmto potenciálně smrtelným teplotám vystaveno 30 % světové populace. Do roku 2100 to bude minimálně 48 %, a pokud bude produkce emisí oxidu uhličitého pokračovat ve stejném tempu, tak 74 %.

Špatná nebo ještě horší budoucnost

„Náš postoj k životnímu prostředí byl tak neopatrný, že už nám moc zářné budoucnosti nezbývá. Teď už to je jen výběr mezi hroznou a ještě horší variantou,“ píše ve studii profesor geografie Havajské univerzity doktor Camilo Mora. „Mnoho lidí již v současnosti vražedným horkem trpí. Ale i když modely ukazují, že situace bude špatná, je třeba emise omezovat, nebo to bude mnohem horší,“ dodává.

Mezi známé odpůrce globálního oteplování patří exprezident Václav Klaus. O tématu napsal novou knihu:

Lidské tělo může ve velkém vedru zažít stav známý jako hypertermie. K tomu dochází, pokud se teplota těla nefyziologickou příčinou dostane nad 37 stupňů Celsia.

Vědci také vypočítali, kolik extrémně teplých dní v roce budou jednotlivá města mít. Například New York se dostal na číslo 50, Sydney zažije 20 takových dní a Los Angeles 30. „Oteplování pólů je jedním z nevýraznějších důsledků spojovaných s emisemi skleníkových plynů. Největší problém bude ale oteplování tropů,“ uvádí ve studii Lian Cladwell, jeden z autorů.

sores ( 26. června 2017 13:19 )

Také té předpovědi věřím!!!! Zbytečně se neříká, nic netrvá věčně, ani planeta Země nebude věčná. Lidstvo svým špatným zacházením to ještě urychlí. Člověk je velmi křehký živočich kterému velmi škodí extrémy, velká zima, velké vedro!! Lidi si to většinou neuvědomují,rupne cévka v mozku a člověk zůstane už na vozíku.

spania ( 26. června 2017 11:26 )

Věřím tomu,že to tady jednou bude kruté.Buď budou nesnesitelná vedra nebo obrovské deště.Ani jedno nebude v takové podobě jak to známe teď.Dnes se na sluníčko těšíme a déšť je občas taky vítaný.Jednou naše planeta vybouchne a bude na dlouhá staletí po všem.A tak si užívejme všeho,co máme právě teď a nerozčilujme se nad maličkostmi

ivoadler ( 26. června 2017 09:46 )

Na to přijde i wool, že když spálíme všechny zásoby uhlíku, které se nahromadili ve fosilních palivech během vývoje země, tak že podnebí bude stejné, jako bylo tehdy, když to ukládání uhlíku začalo. Epochální rozvoj kapitalismu spočívá právě na tom, že tyto miliony let vytvářené zásoby energie jsou spotřebovávány během dvou staletí. Samozřejmě, léta hojnosti dříve nebo později skončí. Nejvíc ječí země, která leží na hranici tropického pásma.

naidka ( 26. června 2017 09:30 )

Že je důvodem hromadného exodu národů z Afriky do Evropy TEPLO, čtu poprvé.

moiaza ( 26. června 2017 09:02 )

Černí budou v Evropě a Evropané budou v Africe. To je cílem. Zničit Evropu. Přesně tak to režíruje USA. A my jim za to lezeme ještě do zadku.

Zobrazit celou diskusi