Pivo patří k vodákům od nepaměti. Na cesty po českých řekách se každý rok v létě vydávají desetitisíce Čechů, kteří si na plavbu nebo během ní rádi dají nějaký drink. Tomu chce ale policie zamezit a na letošní prázdniny plánuje velké kontroly. A kdybyste si chtěli dát sklenku, byť na šlapadle nebo lodičce nedaleko náplavky, připravte si až pět tisíc korun.

„Chceme se zaměřit v letních měsících, tedy během července a srpna, na provoz na vodních cestách, konkrétně na odhalování protiprávního jednání na sledovaných vodních plochách a tocích. To se bude týkat hlavně alkoholu při řízení na a provozu plavidel,“ říká pro Blesk.cz ředitel Ředitelství služby pořádkové policie Martin Hrinko.Přitom z desetitisíců lidí bylo v minulých letech s alkoholem chyceno pouze malé množství lidí. Loni v celém Česku byli takto pokutováni pouze tři lidé, z toho jeden měl více jak jedno promile.

Pryč s tímto fenoménem

Trnem v oku jsou mu hlavně vodáci, turisté a provozovatelé půjčoven. „Naše činnost bude zaměřena na všechny účastníky provozu. Zejména na označení plavidel, přístaviště, půjčovny lodí, ale také vodáky, plavce a vůdce malých plavidel. Nejčastější kontroly budeme dělat na nejčastější fenomén, a tím je alkohol při plavbě,“ popisuje dále.

Jeho slova podporuje i ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. „Kontroly se nepochybně dotknou zejména provozovatelů půjčoven malých plavidel, kteří musí dodržovat schválený provozní řád, podle něhož plavidla půjčují. Pokud se jedná o požití alkoholu, to samozřejmě ani na plavidle bez strojního pohonu povoleno není a může se stát, že to také bude předmětem kontrol,“ vysvětluje.

Na alkohol tak raději zapomeňte. Kontroly plavidel na lodních plochách vypadají podobně jako kontroly aut při dopravních akcích. Podle Hrinka se do kontrol zapojí smíšené hlídky složené z členů policie a plavební správy. Problémy přitom s těmito lidmi nemá ani pražská městská policie, která slouží 24 hodin denně.

„Za loňský rok strážníci městské policie z Poříčního útvaru řešili převážně na vodním toku Vltavy 51 případů vykázání plavidel (například se týká – plavidlo pluje v dráze parníku nebo v místě, kde nemá plout), dále zjistili ve 20 případech neosvětlená plavidla, 8krát pomáhali odtáhnout uvolněné nebo porouchané plavidlo. Dále řešili případy v řádu jednotek vůdce plavidla pod vlivem alkoholu,“ popisuje mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová.

Fotogalerie
34 fotografií