Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Česka mířila droga džihádistů. Ve Francii jí zadrželi přes sto kilogramů

Autor: ČTK, base - 
30. května 2017
11:50

Francouzští celníci zabavili v lednu a v únoru na pařížském letišti Roissy asi 135 kilogramů stimulantu Captagon, přezdívaného jako droga džihádistů. První várka 350 tisíc tablet tohoto léku zadržená na začátku ledna byla schována v průmyslových formách, zásilka směřovala z Libanonu do České republiky, oznámila v úterý podle agentury AFP celní správa. Konečnou destinací drogy byla ale podle ní Saúdská Arábie.

„Po nálezu jsme zahájili spolupráci s německými a českými úřady, abychom identifikovali příjemce v České republice,“ uvádí se v prohlášení celní správy. Zásilka vážila 70 kilogramů.

Česká celní správa už na začátku května uvedla, že zásilka směřovala k české fyzické osobě, která měla Captagon dále odeslat přes Turecko zákazníkovi v Saúdské Arábii. „Platba za přepravu byla uskutečněna z území Turecka, a to z blízkosti syrských hranic,“ sdělil úřad v tiskové správě.

Dalších 67 kilogramů tablet objevili francouzští celníci 22. února. Zásilka směřovala z Libanonu do Afriky. Podle francouzské celní správy jde o první dodávku Captagonu zadrženou ve Francii. Její hodnotu na černém trhu odhadli celníci na 1,5 milionu eur (téměř 40 milionů korun).

Captagon hojně používají islamisté v Sýrii a v Iráku. Krátce po konzumaci snižuje pocity únavy a bolesti a zvyšuje soustředění a agresivitu.

Poprvé byl medikament obsahující amfetamin vyroben v 60. letech. Původně měl sloužit k léčbě hyperaktivity, depresí a poruch spánku. V 80. letech ho ale většina zemí zakázala, neboť na něm snadno vznikala závislost.

V Ústí nad Labem byla objevena pěstírna marihuany, podívejte se na video:

Video  Policie objevila v Ústí obří pěstírnu marihuany: 6 zatčených  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

igamenir ( 30. května 2017 12:32 )

Faktická chyba v článku - amfetamin, stejně jako metamfetamin, byl vyvinut už na konci devatenáctého století a od té doby se používal jako lék na všechno možné, hlavně ale na únavu. Nejvíc byl takto používán samozřejmě za druhé světové války. Není tedy nic překvapivého, že ho nyní používají džihádisté ve své válce. Ve zmíněných 60. letech po válce (během války sice už znaly negativní účinky, jen se nechtěli připravovat o výhodu) se začal naopak omezovat, aby byl pouze v předepsaných lécích.

fotrpjotr ( 30. května 2017 12:07 )

Nebere ji Kalous?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání