Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Student žurnalistiky se měl rouhat vůči islámu: Kamarádi ho ubili k smrti

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
14. dubna 2017
07:22

Dav několika stovek studentů v Pákistánu ubil k smrti spolužáka podezřelého z rouhačství vůči islámu, další student byl vážně zraněn. K lynčování došlo ve čtvrtek v univerzitním areálu ve městě Mardan na severozápadě země, který byl následně uzavřen, uvedla stanice BBC na svém webu. Policie tvrdí, že podezřelé z brutální vraždy zadržela.

Zavražděný byl podle místních médií studentem žurnalistiky. Podle anonymního zdroje z místní univerzity si vysloužil nepřízeň spolužáků svými liberálními a kritickými názory, nechodil ani na páteční modlitby.

Útočníci se prý domnívali, že napadení studenti publikovali na sociálních sítích rouhačské poznámky, ale podle policie šlo o lživé fámy, ve skutečnosti je kvůli rouhačství nevyšetřovala.

Podle jiné verze, rovněž od anonymního zdroje z univerzity, se trojice studentů dostala do tak vášnivého sporu se spolužáky ohledně názorů na náboženství, že je učitelé raději zamkli v jednom sále, aby je ochránili. Následoval však útok davu, mučení a smrt.

Video zachycující lynč podle agentury Reuters ukazuje, že student byl svlečen donaha a skupina asi deseti spolužáků jej bila holemi za vzývání Alláha, zatímco ostatní přihlíželi.

Nejméně 65 lidí přišlo od roku 1990 v Pákistánu o život kvůli nařčení z rouhačství, které je v této muslimské zemi považované za neodpustitelný zločin. V roce 2011 tělesný strážce zavraždil guvernéra jedné z provincií poté, co vyzval ke změně zákonů proti rouhačství.

Pákistánská vláda v březnu požádala Facebook a Twitter, aby pomohly identifikovat Pákistánce, kteří sdílejí na těchto sociálních sítích rouhačské komentáře. Podle přísných pákistánských zákonů může být člověk, který uráží islám či proroka Mohameda, odsouzen k trestu smrti.

Obviněním z rouhačství je podle kritiků těžké se bránit, protože pákistánské zákony nedefinují, co všechno lze považovat za urážku islámu. Obvinění z rouhačství bývá přitom úřady zneužíváno jako prostředek k potlačování menšin a disentu, může i posloužit k vyřizování osobních účtů, tvrdí kritici.

Za rouhání odsuzují i mladou Slovenku, která pomočila Korán:

Video  Mladá Slovenka pomočila a spálila Korán: Hrozí jí šest let.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

boxer ( 14. dubna 2017 11:52 )

MILLLIS: Ty budeš asi vzácná k.u.n.d.a !!! Mohamed není, ale byl vrah,pedofil a zloděj. To je známo.A co se týká Čechů jako největších zlodějů, tak Ty jsi teda taky zloděj.Dylino.

MILLLIS ( 14. dubna 2017 11:29 )

Jo, to se asi opravdu budeme vsichni divit, co nas vsechno ceka a nemine... bohuzel...

MILLLIS ( 14. dubna 2017 11:27 )

Ty znas Mohameda osobne, ze vis, ze je vrah, pedofil a zlodej? Co vi cela Evropa, jsou spis Cesi znami jako zlodejicci nejvyssiho kalibru....(Vrahove a pedofilove se mezi Cechy najdou samozrejme taky)...

MILLLIS ( 14. dubna 2017 11:23 )

Vyznamenana dozivotnimi papiry na hlavu a pobytem v blazinci... Nejlepsi na tom je, ze ji nekteri jedinci strasne obdivujou a prejou ji "za spravne a logicke jednani" vyznamenani. No jo, Cesi, dokazou jem mudrovat ale sami nejsou schopni neco podniknout, aby taky dostali vyznamenani a tim si zaslouzili obdiv u dalsich podobne smyslejicich jedincu... To si vazne myslis, georg 07, ze pomocenim knihy a vykrikovanim blabolu do sveta ta psychicky chora divenka zmeni svet? Proc to neudelas taky, kdyz to tak obdivujes? Blabolit z teplicka gauce by ti slo... to jo

boxer ( 14. dubna 2017 09:10 )

ISLÁM je potřeba(v Evropě) postavit mimo zákon.Zvrácená ideologie horší než nacismus!!!Vyznávaní nějakého proroka Mohameda (vraha ,pedofila a zloděje) může jen totální bezmozek!!!! Je to horší než MOR !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání