Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za spálení koránu Dánovi hrozí vězení. Obviněním čelí i Slovenka, co ho pomočila

Autor: ČTK, ks - 
22. února 2017
20:00

Z rouhání obžalovalo ve středu dánské státní zastupitelství 42letého muže, který na své zahradě spálil korán. Vše natočil a následně zveřejnil na sociální síti, informovala o tom agentura AFP. Kvůli rouhání čili blasfemii stanul v Dánsku někdo před soudem naposledy v roce 1971.

Obsah videa, které Dán zveřejnil na Facebooku v prosinci roku 2015, je v rozporu se zákonem, který zakazuje „veřejné tupení nebo zesměšňování náboženství“, uvedl dnes státní zástupce Jan Reckendorff. V případě usvědčení hrozí muži podle zákona až čtyřměsíční pobyt za mřížemi, prokuratura sama ale navrhuje pouze uložení peněžité pokuty.

Dvaačtyřicetiletý Dán video, na němž pálí svatou knihu islámu, zveřejnil ve facebookové skupině odpůrců tohoto náboženství. Záznam doplnil slovy: „Ano svobodě, ne islámu.“

Kolik se přibližně odehrálo v Dánsku podobných případů?

V Dánsku se od konce 30. let minulého století jedná teprve o čtvrtý případ obžaloby vznesené na základě paragrafu o rouhání. V roce 1938 usvědčil soud z tohoto deliktu čtyři osoby, které vylepovaly antisemitské plakáty. V roce 1946 dostali pokutu dva lidé, kteří na maškarním bále prováděli falešné křty. Naposledy v roce 1971 soud potrestal dva zaměstnance dánského veřejnoprávního rozhlasu za odvysílání písně zesměšňující křesťanství.

Zákon o blasfemii se stal předmětem veřejné debaty také v roce 2006, kdy státní zastupitelství odmítlo obžalobu vznést v souvislosti s uveřejněním karikatur islámského proroka Mohameda v dánském listu Jyllands-Posten, které vyvolalo protesty muslimů po celém světě.

Minulý týden slovenská policie zadržela čtyřiadvacetiletou ženu, která na sociální síti šířila nahrávku, jak roztrhala, pomočila a podpálila výtisk koránu a také vyhrožovala muslimům. Slovenka za to čelí obvinění z extremismu a dalších trestných činů.