Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyjdou z vězení a chtějí vraždit: Jourová řeší, jak bránit masakrům typu Berlín

Autor: jer, ČTK - 
18. ledna 2017
15:04

Evropská komise letos vyhodnotí postupy členských zemí v boji proti radikalizaci ve věznicích. Na setkání s novináři to ve středu řekla komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Evropské země podle ní postupují při prevenci šíření radikálních myšlenek ve věznicích různě a komise chce zjistit, jaké postupy jsou účinné.

„Investovali jsme loni šest milionů eur pro země, které si chtěly sdílet informace o tom, co funguje a co nefunguje. Budeme se ptát, jestli se dají vyvodit nějaká pravidla efektivního řešení tohoto komplikovaného a nebezpečného trendu,“ uvedla Jourová. Šíření myšlenek, které vedou zejména mladé muže až ke spáchání teroristických útoků, není ve vězení neobvyklé. Tímto způsobem se radikalizoval i Anis Amri, který loni před Vánoci vjel s kamionem mezi stánky na vánočních trzích v Berlíně a zabil 12 lidí, mezi nimiž byla i jedna Češka.

Podle Jourové se postupy jednotlivých členských států liší. „Země, jako je třeba Velká Británie, jdou cestou spíše izolace a individuální práce s těmi, kteří už byli radikalizováni, nebo tím jsou ohroženi,“ přiblížila komisařka.

Vězeňské a probační služby několika zemí jsou podle ní v kontaktu a sdílejí své zkušenosti od listopadu 2015. Sama je však skeptická ohledně toho, zda mohou najít jednotný recept, jak proti šíření radikálních myšlenek bojovat. „Všichni ti experti, kteří pracují ve vězeních, se shodují, že jediná cesta je detekovat včas a přesně, že ten který člověk je k tomu náchylný, a pracovat s ním včas,“ řekla Jourová. Komisařka také upozornila na to, že podle analýz, které má k dispozici, jsou k radikalizaci potenciálních teroristů čím dál častěji využívány i ženy.

Jourová novinářům představila také další prostředky, jimiž chce EU zajistit lepší bezpečnost pro občany a zabránit teroristům v jejich činnosti. Jedním z nich je například směrnice, která brání financování terorismu praním špinavých peněz nebo omezuje možnost anonymních plateb kartami přes internet.

Na středečním setkání se senátory Jourová zmínila rovněž plán Evropské komise zabránit islamistické radikalizaci mladých lidí v EU kontrolou obsahu sociálních sítí a spoluprací s muslimskými komunitami. Zmínila také snahy o posílení evropské obranné politiky a očekávání, že tyto iniciativy získají jednomyslnou podporu členských států Unie.

Jourová hovořila o džihádismu i ve Studiu Blesku:

Video  Jourová ukázala na líhně teroristů. Šíření džihádu přirovnala k rakovině  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Xeen ( 18. ledna 2017 17:31 )

Džihád je nedílnou součástí koránu a korán je nedílnou součástí islámu. Pokud islám neprojde zásadní reformací, nic se nezmění. Korán je dokonalý a reformaci islámu kategoricky zapovídá. Takže jde o bludný kruh, kde máme jen dvě možná řešení. 1. Naprostou eliminací islámu bude eliminován džihád (boj proti káfirům). 2. Naprostým rozšířením islámu nebude džihád potřeba (nebudou káfirové). Evropa svým sluníčkařením silně prosazuje druhou metodu.

Kadel ( 18. ledna 2017 16:12 )

Jesttliže jsou od mala dêti vychovávány k násilí,matkou zabalenou od hlavy k patě do čeného hábitu a doma vidí násilí,tak z něj nic nebude ani před kriminálem,ani po něm.Nevěřím v radikalizaci v kriminále,je to v nich od mala!

lisakjirka ( 18. ledna 2017 15:42 )

*Joudová,Joudová* já ti poradím jak to vyřešit.Okamžitě všechny čmoudy vylifrovat domů a je po problému !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa