Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Experiment těžce selhal. Tři ženy osleply po léčbě kmenovými buňkami

Autor: Mii - 
16. března 2017
12:30

Tři ženy s makulárním degenerativním onemocněním permanentně osleply poté, co se účastnily léčby kmenovými buňkami propagované jako klinické testy v klinice v jižní Floridě. Podle odborníků na medicínu případ vyvolává důležité otázky, jestli jsou pacienti dostatečně chráněni před nebezpečím nepovolených terapií.

O případu informoval časopis New Englang Journal of Medicine (NEJM) jako o jednom z nejhorších příkladů zranění pacientů způsobeném kmenovými buňkami. Medicínská zařízení, jež podobné léčby vykonávají, se v posledních letech začala objevovat po celé Americe. A mnohdy nabízejí experimentální terapie na onemocnění, jako je amyotrofická laterální skleróza nebo i obyčejná bolest zad.

Na hlavní problém upozornil Jeffrey Goldberg, profesor oftalmologie Stanfordské univerzity a jeden z autorů článku: Floridské klinice se podařilo zaregistrovat svoji studii do národní databáze klinických testů nazvané ClinicalTrials.gov, kterou provozuje americká vládní organizace Národní institut zdraví (NIH). Pacientky si tak myslely, že podstupují testy, které jsou schváleny americkou vládou. Jenže nebyly.

Byznys s kmenovými buňkami

Obavy má i Thomas Albini, oftalmolog Miamské univerzity a další z autorů článku. V roce 2015 musel léčit dva pacienty, kteří taktéž podstoupili experimentální léčbu kmenovými buňkami a místo zlepšení svého zdravotního stavu dostali poškození sítnice a silné krvácení.

„Je to katastrofa. Tyto kliniky fungují ve velmi neregulovaném prostředí a vykovávají léčby, které nejsou povolené… současný stav je hodně nebezpečný,“ uvedl Albini pro NEJM. Zranění mohla být podle něj způsobena kontaminací během přípravy kmenových buněk nebo tím, že buňky špatně reagovaly.

Terapie na floridské klinice stála 5 000 dolarů (zhruba 120 tisíc Kč). Minimálně tento fakt měl pacienty zarazit, že se nejedná o klasické klinické testy, tvrdí Albini. Ty totiž nic nestojí. Dalším varovným signálem bylo, že obě dvě oči byly léčeny zároveň.

Léčba možná jednou, ale ne teď 

Makulární degenerace je u lidí nad padesát let relativně běžná věc. Onemocnění způsobuje, že lidem s věkem takzvaně odchází zrak. V současné době medicína disponuje způsoby, jak degeneraci zpomalit, ale její kompletní vyléčení zatím není možné. Kmenové buňky jsou první vlaštovkou, že by to jednou možné bylo. Léčba je ale v tak raném stadiu, že klinické testy u veřejnosti zatím nejsou povolené.

Floridský případ nyní vyšetřuje NIH a americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.

Ne všechny léčby očních vad končí katastrofou. Podívejte se, jak olomoučtí lékaři nahradili nemocnou čočku v oku pacienta hned dvěma novými:

Video Při unikátní operaci nahradili olomoučtí lékaři nemocnou čočku v oku pacienta hned dvěmi novými. Pacient tak už nebude potřebovat brýle ani na dálku, ani na blízko. - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi