Trasu okruhu prezentovanou už dříve, tedy mezi Pelc-Tyrolkou a Štěrboholy, měli pražští radní schválit v úterý. K tomu ale nakonec nedošlo. Právě na návrh Trojkoalice nakonec materiál z programu jednání stáhli.

„Kolegové z Trojkoalice požádali, aby měli šanci předložit nám návrh jiného možného vedení okruhu. Já jsem požádal koaličního partnera, aby to připravil na další koaliční jednání i s harmonogramem. Jednání bude za 14 dní,“ řekl radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Jak vypadá pohled na Blanku z dronu? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Blanka z dronu: Proletěli jsme se nad trojským mostem David Malik

„Shoda panuje na tom, že městský okruh je potřeba dobudovat a propojit. A teď si akorát musíme říct, jaká ta trasa přesně bude. Chceme přesvědčit koaliční partnery o tom, že pokud má hlavní město realizovat tuto největší investici, do které se chystá, tak je třeba, abychom zodpovědně rozhodli na základě variant, které budou plnohodnotné,“ vysvětluje zastupitel Prahy Matěj Stropnický (SZ).

Dva týdny na nový návrh

Do dvou týdnů by tak Trojkoalice měla připravit kromě konkrétního vedení trasy harmonogram své varianty. Součástí materiálu by měl být i odhad nákladů. „Je to investice za 40 miliard korun. Pro nás je návrh Trojkoalice, že necháme na povrchu všechna auta, místo toho, aby se to vedlo jako v jiných metropolích pod povrchem, neakceptovatelný,“ popsal pro Blesk.cz Dolínek.

Návrh Trojkoalice místo vybudování jedné velkokapacitní komunikace počítá s vedením dopravy po dvou trasách, které nyní už existují. Jedna by vedla od Pelc-Tyrolky Povltavskou ulicí směrem na Českobrodskou a zahrnovala by nový tunel pod Malešicemi. Druhá by řidiče vedla z Holešoviček přes Průmyslový polookruh. Nový tunel by v závislosti na vítězném návrhu měl být dlouhý mezi 3,5 až 5,5 kilometry.

Kdy bude rozhodnuto, kterou z variant město definitivně zvolí, není v tuto chvíli jasné. Podle Dolínka by návrh mělo vedení města předložit zastupitelům na zářijovém jednání.

Podívejte se na fotky z Blanky:

Fotogalerie
9 fotografií