V nabídce budou současní i už nežijící autoři. Podobný přístroj funguje například v New Yorku, Londýně, Berlíně či Edinburghu. V Česku jej mohou využívat lidé v Praze a Olomouci.

„Jedná se o vynález, který oživuje veřejný prostor poezií. Zvukový objekt je řešen jako automat s jednoduchým ovládacím systémem, díky kterému si uživatelé mohou sami volit jednotlivé básně,“ uvedl dramaturg Opavské kulturní organizace a jeden z iniciátorů projektu Jan Kunze.

Opavský poeziomat je pojat jako socha, která tvarově vychází z tradičních hlásných zařízení, jako jsou hlásná trouba, megafon, gramofon. Upozorňuje tím na svou hlavní funkci, reprodukci básní široké veřejnosti. 

Současný výběr autorů v opavském poeziomatu je zaměřen na básníky, kteří jsou svým původem, životem či prací spojeni s Moravskoslezským krajem. K poslechu bude připraveno dvacet básní. „Deset z nich odkazuje na již zesnulé básníky a jejich díla přednesou herci Tomáš Jirman a Anna Cónová.

Dalších deset básní představuje tvorbu v současnosti tvořících autorů, například Petra Hrušky, Víta Slívy, Dana Jedličky či Miroslava Černého,“ uvedla další iniciátorka Martina Klézlová. Do provozu bude automat na poezii uveden 18. května.