Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno po programu, který z 80 procent financovaly Norské fondy, sáhla proto, aby posílila prevenci.

Vedle zařízení výukových místností, přípravy instruktážních videí a her nabídla dětem třeba praktické pomůcky demonstrující mechanismus zlomenin. „Uvidí opravdové sanitky, vyzkoušejí si skutečnou sádru, na modelech kostí uvidí, jak se lámou a operují,“ řekl přednosta kliniky Ladislav Plánka.

Setkání se zraněnými vrstevníky

A také došlo na návštěvu děti, které se skutečně zranily. „Přímo v nemocnici tak měly děti možnost se blíže seznámit s úrazem a jeho následky,“ podtrhl Plánka.

Školáci a jejich pedagogové podstupují program, ve kterém se dozvědí co dělat při úrazu, jak dětským úrazům zabránit nebo jejich riziko minimalizovat. Nechybí ani témata návratu do života po zranění a rizika dopravních úrazů dětí. A ohlas?
Video
Video se připravuje ...

Přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno Ladislav Plánka vysvětluje, v čem je preventivní projekt pro školy důležitý Zdeněk Matyáš

„Dle reakcí dětí a informací paní učitelek jste připravili vysoce profesionální program šitý na míru této věkové kategorii. Děti jsou plny dojmů a znalostí, teď si dlouho budou hrát na nemocnici,“ reagovala například Simona Halvová za mateřskou školku Velkopavlovická.  

Prevence není nikdy dost

„Dětské úrazy se nikdy nepodaří zcela eliminovat. Ale čím více o nich budou děti vědět a vyzkouší si podobných program nanečisto, tím pozornější budou ve svých činnostech,“ upozornil Plánka.Údaje v rámci Česka dávají úspěšné prevenci nejen na jižní Moravě za pravdu. Zatímco v roce 2008 zemřelo v Česku po vážných úrazech 221 dětí, v roce 2015  „spadl“ tento nepříjemný údaj na číslo 104.

Přestože finanční podpora z Norských fondů poslední dubnový den po takřka dvou a půl letech skončí, projekt pokračuje, zaštítí jej přímo Fakultní nemocnice Brno. Na klinice mají obsazené termíny dalšími návštěvami až do konce letošního školního roku.

Fotogalerie
4 fotografie