Rodiče si ale mnohdy nevědí rady s tím, jak správně postupovat při zranění dočasných (tzv. mléčných) zubů a jak při úrazech trvalého chrupu. Víte například, že vyražený dočasný zub se nesmí vracet do zubního lůžka, ale u vyražených stálých zubů je to přesně naopak?   

Přední zuby v ohrožení

„Děti si při úrazech nejčastěji poškodí přední zuby, a to hlavně řezáky, především jedničky. Rodiče by měli hned zastavit případné krvácení přitlačením čistého kapesníku na ránu a také uschovat úlomky zubů či celý zub a navštívit zubaře,“ říká stomatoložka Kristýna Krejsová z pražského Zubního centra Ořechovka.

Poranění »mléčňáků« není banalita

Zubaři radí dospělým, aby zranění dětského chrupu nepodceňovali. Připomínají, že mléčné zuby ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů. „Poranění dočasných zubů se snadno přenáší na stálý chrup a může způsobit trvalé a nápadné deformity,“ upozorňuje zubní lékař Robert Vondruška a dodává: „U malých dětí spíš než zlomení hrozí posunutí zubu.“

Pokud je dočasný zub ze svého lůžka posunutý výrazně, zubař by ho měl vytáhnout. Časté bývá odlomení malé části skloviny. „Stačí, když stomatolog zahladí ostré hrany, zub naimpregnuje fluoridovým preparátem, případně ho překryje výplní,“ vysvětluje zubní lékařka Krejsová.

Když si dítě vyrazí zub – Krok za krokem

Mléčný zub nikdy nevracejte zpět do lůžka. Naopak trvalý vyražený zub očistěte, vraťte zpět do lůžka (nejlépe do 30 minut) a jděte co nejdřív k lékaři. Když nelze trvalý zub vrátit do lůžka, uložte ho do přirozeného prostředí, dutiny ústní. Ideálně do tvářové kapsy. Pokud to není možní, dejte ho do čisté vody nebo do mléka a zamiřte ihned k zubaři. Zub nesmí odumřít, je totiž reálné, že ho lékař vrátí zpátky!