„Smlouvu podepisujeme v důležitý den. Čtyřiadvacátého dubna před 1020 lety se narodil svatý Vojtěch, druhý pražský biskup,“ vysvětlil iniciátor projektu kardinál Dominik Duka. Nyní v katedrále stojí malé Mölzerovy varhany, které tu byly v roce 1929 umístěny jako provizorní. Od té doby se ale nesehnaly finanční prostředky ke zhotovení nových. Na novém nástroji začíná nyní pracovat španělská firma Gerhard Grenzing, která vyhrála soutěž.

„Vítězná barcelonská firma zhotovila přes 130 nových varhan, včetně těch v bruselské či madridské katedrále. Kromě svých letitých a bohatých zkušeností nabídla také návrh vysoce technicky a zároveň umělecky kvalitní,“ popsal organolog a člen hodnotící komise pro výběr zhotovitele unikátního hudebního nástroje Štěpán Svoboda.

Varhany přiveze osm kamionů

Nové varhany si vyžádají investici 80 milionů korun, na něž vytvořil Nadační fond Svatovítské varhany národní sbírku. Do ní přispělo už několik desítek jedinců, měst i společností. Fond prozatím disponuje třetinou potřebných financí. První milion do ní přispělo pražské arcibiskupství. Symfonický nástroj bude vážit 20 tun a už nyní se ví, že jej bude muset z Barcelony převážet osm kamionů.

Varhany budou také obsahovat 97 rejstříků a přes 5000 píšťal. Ta nejmenší bude měřit pouhých sedm milimetrů, zato ta největší přesáhne délku sedmi metrů. První z píšťal po podpisu smlouvy věnoval zakladatel firmy Gerhard Grenzing kardinálu Dominiku Dukovi.

Do Prahy nástroj přijede za 2 roky

„První píšťala varhan je takový náš první stavební kámen,“ okomentoval Grenzing a symbolicky na malou část velkolepého nástroje zapískal. Na nástroj pak zahvízdal i sám kardinál. „Je na nás, abychom v době míru a svobody naplnili odkaz našich předků, zejména Otce vlasti Karla IV., a symbolicky katedrálu dokončili,“ vysvětlil Duka.

V době stého výročí vzniku Československé republiky, k němuž původně úvaha o nových varhanách směřovala, budou už zčásti stát v barcelonské dílně. „Do Prahy se povezou v srpnu 2019, dva měsíce se poté budou instalovat, do katedrály pak bude omezený přístup. Další měsíc až měsíc a půl bude katedrála úplně uzavřená kvůli ozvučení nástroje,“ oznámil organolog Štěpán Svoboda.

Podívejte se na fotky z místa:

Fotogalerie
35 fotografií