„Sešlo se asi 30 lidí, kterým leželo na srdci, že se dům bourá. Mezi osmou a devátou hodinou večerní tak postupně jeden po druhém zapálili svíčku jako symbol rozloučení,“ popsala Blesk.cz mluvčí Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková.

Lidé následně debatovali o historii budovy a o tom, jak je možné, že se ji nepovedlo zachránit. „Vrátila jsem se chvilku poté, co všichni odešli, a na místě už žádné svíčky nebyly. Ostraha je velmi rychle sklidila,“ dodala.

Tříměsíční bourání

Demolice domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice potrvá zhruba tři měsíce. Budova by podle odhadu vlastníka, společnosti Flow East, měla zmizet asi za šest týdnů, dalších šest týdnů se bude z místa odvážet suť.

Dům dělníci demolují od horních pater. Na místě je vidět, že z části střechy už sejmuli plechovou krytinu.

Nepomohl ani dopis premiérovi

S demolicí budovy nesouhlasí například Ústav dějin umění, Klub za Starou Prahu nebo také spolek Prázdné domy. Organizace poslaly i přímý dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

Poslední rozloučení s budovou
Autor: Ústav dějin umění Akademie věd ČR

V něm mimo jiné napsaly: „Uvedený dům je podle našeho přesvědčení hodnotnou modernistickou architekturou, která v historickém jádru Prahy vhodným způsobem urbanisticky dotváří exponované nároží Václavského náměstí. Je pro nás nepřijatelné, aby městská část Prahy 1 rozhodla o demolici tohoto plně funkčního domu, který tvoří nenahraditelnou součást Pražské památkové rezervace zapsané na Listině světového dědictví UNESCO a jako takový měl být chráněn.“ Ani to nepomohlo.

Bourají z obav zmařené investice

Firma Flow East vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti miliardy korun. Obavu z možného požadování náhrady za zmařenou investici mimo jiné ministerstvo opakovaně uvádí jako důvod, proč dům neprohlásilo za kulturní památku. Flow East v Praze 1 vlastní devět nemovitostí včetně šesti kulturních památek.

Na místě plánované stavby stojí objekt přebudovaný v roce 1920. Budova byla původně navržena architektem Josefem Schulzem, architektem mimo jiné Národního muzea, a dokončena v roce 1880. Její členitá a zdobená fasáda byla ve 20. letech nahrazena jednodušší formou známou do dnešních dnů.

Záměr novostavby v centru Prahy vyvolává léta protichůdné názory. Pražští památkáři dali domu v roce 2010 souhlas, ten je nutný pro každou stavbu v památkové rezervaci. O rok později jej v odvolacím řízení potvrdilo i ministerstvo kultury. Stavební úřad v roce 2013 demolici povolil, magistrát ale i toto rozhodnutí zrušil a musela se posuzovat znovu. Proti demolici byla sepsaná petice, několikrát se proti zbourání domu demonstrovalo.

Podívejte se na fotky z pietního shromáždění i snímky demolovaného domu:

Fotogalerie
21 fotografií

Dům začali bourat během velikonočních svátků. Mrkněte se na video: