Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chci hrát! I přes varování policie se české děti hlásí do sebevražedné Modré velryby

Autor: red - 
15. dubna 2017
05:01

Děsivé předtuchy se naplňují! Desítky teenagerů z Česka se zapojují do hry Modrá velryba, před kterou varuje už i policie. Úkoly, které zájemcům zadává jakýsi kurátor, totiž vrcholí sebevraždou. Sociální sítě se jen hemží příspěvky, kterými se děti hlásí do hry.

„Chci hrát!“ Hlásá jeden příspěvek za druhým. Facebook se za poslední dny jen hemží hashtagy spojovanými s hrou Modrá velryba. Desítky dětí se dobrovolně hlásí ke hře, o které všichni vědí, že má končit smrtí hráče...

Pod příspěvky lidé z celého světa sdílejí komentáře, kterými se snaží dětem úmysly vymluvit. Naštěstí se ukazuje, že valná většina z nich přihlášení do hry myslí z legrace. Často jsou zvědavé, jak se celá věc vyvine. Věří, že nebezpečí nehrozí.

Někteří z nich sdílejí i obrázky konverzací s kurátory. Ani ty ale často nebývají pravé – jiné děti si z nich často prostě jen vystřelí. Právě na tento problém ale poukazuje projekt E-Bezpečí.cz, který se zabývá například internetovou šikanou.

„Jak je ale vlastně možné, že se české děti snaží tuto hru stále hrát a plnit úkoly, přestože hra organizována není? Je to proto, že se internetem šíří různé návody se seznamem úkolů, které děti napodobují, a také proto, že úlohu „kurátorů“ začaly plnit samotné děti – ať již z legrace, či ve snaze zkopírovat původní ideu a třeba svého kamaráda či kamarádku vystrašit,“ píše doktor Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci.

Že se hra v Česku objevila, už potvrdila ve čtvrtek i česká policie. „Prověřujeme, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová. Potvrzení se mezi lidmi rozšířilo jako oheň. Je možné, že právě proto tolik mezi českými dětmi vzrostl zájem o hru?

Co je to Modrá velryba?

Jde o hru, která se téměř rok šíří po sociálních sítích. Původně začala v Rusku. Během 50 dní dostává hráč 50 úkolů, posledním z nich je sebevražda. Odstoupení ze hry je trestáno vydíráním. Ve spojitosti s Modrou velrybou se mluví o smrti přibližně 150 dětí.

Rady pro rodiče a pedagogy:

  • Promluvte s dětmi o hrozbách sociálních sítí!
  • Zaměřte se především na změnu chování a vzhled dítěte (samotářství, sebepoškozování...)!
  • V případě, že máte podezření na výskyt této hry, ihned tuto skutečnost nahlaste na nejbližší policejní služebnu!

Rady pro děti:

  • Pokud máš podezření, že tvůj sourozenec, spolužák nebo kamarád tuto hru hraje, ihned to sděl rodičům nebo pedagogům!
  • Bezpečně ulož internetový odkaz a zhotov printscreen obrazovky a předej ho rodičům nebo pedagogům!

Vše o sebevražedné hře Modrá velryba čtěte ZDE

Video  Youtuber Kuře o sebevražedné hře Modrá velryba, kterou hrají i české děti: Z jeho slov mrazí!  - Youtube.com
Video se připravuje ...

lunatic ( 15. dubna 2017 21:47 )

Měli by možná trochu poupravit pravidla-tak,aby nebyli diskriminováni politici v důchodovém věku

tendertouch ( 15. dubna 2017 21:10 )

REGO, Ty by ses měl přihlásit též do hry. Uleví se Ti. A zase bude o jednoho sprosťáka tady méně.

tendertouch ( 15. dubna 2017 21:07 )

Rego, umíš něco jiného než urážet? A dost silná slova, a nejde pouze o mne, ale Tvé příspěvky jsou projevem agresivity, kterou nemáš kde v plné míře projevit.

mikimaus321 ( 15. dubna 2017 20:22 )

Tady je ta hra https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/s720x720/17758186_1310691565692313_312171231642675307 5_o.jpg?oh=cc74f1c2cde33a705d873643af690162&oe=599AC13A

SumRivSky ( 15. dubna 2017 17:46 )

 Největší nebezpečí hrozí v aplikaci VK neboli VKontakty (ruská obdoba Facebooku) zde se nacházejí ti nejnebezpečnější kurátoři. Pokud by se tato aplikace zablokovala zamezilo by se tak největšímu nebezpečí, protože na FB a na Instagramu he většina lidí "Fake".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání