Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Tejc se loučí s politikou. Zamíří pracovat do advokátky pod Haška?

Autor: Jakub Veinlich - 
4. dubna 2017
05:13

Oba jsou původně vystudovaní advokáti. Oba jsou také výrazné tváře sociální demokracie. A oba postupně opouštějí vysokou politiku. Michal Hašek neuspěl v loňských krajských volbách, Jeroným Tejc už nechce kandidovat znovu v Jihomoravském kraji do Poslanecké sněmovny. Hašek rozjíždí v Brně pobočku zajeté advokátní kanceláře, zaměstná v ní Tejce? 

„Myslím, že by bylo pokrytectví, kdybych za současné situace přijal volitelné místo na kandidátce výměnou za to, že popřu svoje názory,“ odůvodnil minulý týden na nečekaně svolané tiskové konferenci Jeroným Tejc, proč odmítá přijmout druhé místo na jihomoravské kandidátce ČSSD.

Krýt měl záda Bohuslavu Sobotkovi. Předsedovi ČSSD a premiérovi, kterého chtěl po volbách v 2013 pomocí prezidenta Miloše Zemana, tehdejších hejtmanů Michala Haška a Jiřího Zimoly anebo Milana Chovance a Zdeňka Škromacha „sestřelit“ při takzvaném „lánském puči“.

Práce v Brně nebo v Praze

S Michalem Haškem mají společnou ještě další věc. Oba byli předsedou poslaneckého klubu. Hašek před Bohuslavem Sobotkou, Tejc po Sobotkovi. Poté, co Hašek propadl loni v krajských volbách, ohlásil návrat do advokacie – a to zpět do právnické kanceláře také vlivného člena ČSSD Miroslava Jansty, kde byl kdysi koncipientem.

V únoru se Michal Hašek v rozhovoru pro Blesk.cz rozpovídal o svých pracovních plánech:

„Mám na starost teď také přípravu brněnské pobočky. Brněnské proto, že v Brně sídlí všechny hlavní justiční orgány České republiky,“ řekl Hašek v únoru v rozhovoru pro Blesk.cz.

Podle informací Blesk.cz zatím na rozjezdu kanceláře stále pracuje a sám nezavírá dveře ani možnému novému zaměstnanci Jeronýmu Tejcovi. „Pana Tejce si vážím jako profesionála a určitě se nebudu bránit debatě o spolupráci v oblasti práva,“ řekl Hašek Blesk.cz k možné spolupráci se svým stranickým kolegou.

Jenže Tejc zatím prý o své budoucnosti ještě úplně jasnou představu nemá. „V době, kdy jsem vše oznamoval, jsem neměl připravené žádné záložní řešení,“ tvrdí Tejc s tím, že návrat k advokacii je jen jednou z možností.

„Není nic jednoduššího než advokátní komoře oznámit, že obnovuji samostatný výkon advokacie,“ řekl Tejc. Prý ale ještě ani netuší, jestli bude pracovat v Praze nebo Brně. Spolupráci s Haškem si moc představit neumí. „Nepovažuji za pravděpodobné, že bych zamířil do advokátní kanceláře kolegy Jansty,“ odmítl jednu z možných pracovních nabídek Tejc.

Jeroným Tejc na 39. sjezdu ČSSD nezvítězil ani v boji o post statutárního místopředsedy, ani toho řadového. Odešel tak poražen. Jeroným Tejc na 39. sjezdu ČSSD nezvítězil ani v boji o post statutárního místopředsedy, ani toho řadového. Odešel tak poražen. | ČTK

V klubu zůstávám

Poslaneckou lavici vyklidí Tejc po 11 letech. I zbývajících 6 měsíců do voleb chce zůstat členem poslaneckého klubu ČSSD. Sám ale naznačil, že při hlasování bude používat především svou hlavu. A stranické dohody pro něj tedy nemusí vždy platit. „Budu hlasovat za program, za který jsem byl zvolen. A samozřejmě podle svého vědomí a svědomí,“ uzavřel končící poslanec.

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ivoadler ( 4. dubna 2017 10:00 )

Třeba taková Buzková. Její advokátní praxi drží nad vodou jen exkluzivní smlouva se státním orgánem. Už nevím jestli je to stát nebo samospráva, ale to je fuk. V každém případě parazituje na veřejném rozpočtu. Manžílek pravičák dostal dostal protekční flek ve státní organizaci. Žádný strach o tyhle tučné krysy. Na to, aby čelil Sobotkovi, Tejc nemá. A tak se chce někam zašít. Zajímavé je, jak dopadne Zimola. Má nějaké škraloupy na tom svém hejtmanství - financování jeho ferienhausu na Lipně. Podobně jeho náměstek Slíva - také ČSSD. Že by postupná likvidace lánských pučistů? A co Chovanec?

Milann ( 4. dubna 2017 09:34 )

Dělá dobře protože až plešatý gangster dostane o volbách přes dršku,tak nastoupí Oni.

sensadrak ( 4. dubna 2017 08:23 )

No právě, vždyť ani žádná pořádná práva nevystudovali.

asijo ( 4. dubna 2017 05:42 )

Takže,zase dělat nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa