Důvodem pro odvolání bylo podle opozice selhání ve funkcích, v případě Plamínkové konzultace místopředsedy STAN Stanislava Polčáka o výběru zástupců do městských firem se zlínským podnikatelem Michalem Redlem, který figuruje v kauzách Radovana Krejčíře.

Opozice kritizovala koalici výhradně za způsob výběru zástupců města do městských firem. „Chceme, aby kandidáty mohli navrhovat předsedové všech klubů, nejen těch koaličních. Chceme, aby životopisy kandidátů byly zveřejněny, aby to mohla vidět i veřejnost,“ řekl zastupitel Adam Zábranský (Piráti). Dodal, že strana chce po radě, aby vždy při jmenování uváděla i zdůvodnění, proč koho schválila.

„V minulosti jsem opakovaně vyzýval k předložení nějakého plánu nebo vize. Nic se nestalo. Vyzval jsem paní primátorku, ať s tím něco dělá. Opět se nic nestalo. Faktem je, že Praha dnes nejenže nejde kupředu, ona ani nepřešlapuje na místě, ale ve srovnání s jinými městy jde zpět. To se musí zastavit, protože už dnes to občany stojí ohromné peníze,“ řekl pro Blesk.cz pražský zastupitel Alexander Bellu (ODS).

Mafiánské praktiky

„To, že STAN diskutuje obsazování míst s mafiány, je skandál. To, že pan Polčák odstoupí z postu místopředsedy STAN, fakt není řešení,“ řekl zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Předseda pražské ODS Filip Humplík řekl, že zkratka STAN znamená »Směju se ti nahlas«.

Kolínská však veškeré výtky odmítla. „V listopadu 2015 jsme schvalovali strategický plán, nedovedu si představit, jaký jiný plán a vizi bychom měli schvalovat,“ řekla pro ČTK.

Plamínková uvedla, že postupovala transparentně. „Já jsem poslala e-mail kolegům. My nechceme praxi, kdy jsou do funkcí jmenováni straníci, ale aby tam byli odborníci,“ řekla. Podle ní odborníci nekoukají na úřední desku a stránky magistrátu, kde úřad vypisuje volné pozice.

Kritika bez podpory

Zastupitel Matěj Stropnický (SZ) řekl, že na jednání měl přijít Polčák, jehož jednání „bylo neobhajitelné“. Plamínková podle Stropnického jen konzultovala situaci s politickým nadřízeným.

„Je to další důkaz zoufalého a neprofesionálního fungování pražské koalice ve složení ANO, ČSSD, KDU-ČSL, STAN a Strany zelených,“ doplnila na závěr Alexandra Udženija, předsedkyně klubu ODS.

„Pražská koalice tak nebyla schopna konání své radní ani odsoudit, ani podpořit, a jenom prohloubila už tak hluboký rozvrat ve vedení hlavního města Prahy,“ dodává Václav Novotný, předsedu klubu TOP 09.

Fotogalerie
17 fotografií