Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch muničního skladu na Ukrajině: Vláda evakuuje 20 tisíc lidí

Autor: Mii - 
23. března 2017
12:50

Okolo 20 tisíc obyvatel východní Ukrajiny je evakuováno poté, co ve čtvrtek nad ránem explodoval muniční sklad vojenské základny Balaklija. Podle místních médií se zde nacházelo více než 100 tisíc tun tankové munice a za její explozí stojí sabotáž.

Základna Balaklija se nachází nedaleko druhého největšího města Ukrajiny Charkova, 150 kilometrů od oblasti ovládané proruskými separatisty. Zdejší sklad je jeden z největších v zemi – na více než 350 hektarech obsahuje tisíce tun munice pro dělostřelecké zbraně.

Video  Výbuch muničního skladu na Ukrajině: Vláda evakuuje 20 tisíc lidí  - Reuters, David Vaníček, Hudební banka
Video se připravuje ...

Podle ukrajinských médií je zdejší munice používána k zásobování jednotek v konfliktní zóně. Z toho důvodu je dlouhodobě atraktivním cílem, již v roce 2015 se na ni snažily zaútočit drony. Nejen tento sklad však vyvolává v útočnících zájem – v roce 2015 vypukl oheň v muničním skladu u města Statove a způsobil smrt dvou lidí.

To se pravděpodobně stalo i tentokrát. „Vypukl oheň, který vedl k detonaci munice. Rozhodně je za tím sabotáž. Nacházely se tam důležité zásoby,“ uvedl ukrajinský vrchní vojenský prokurátor Antolij Mation v prohlášení.

Výbuch podle dostupných informací nikoho nezranil. Vláda se však přesto rozhodla k evakuaci 20 tisíců lidí z oblasti pěti kilometrů kolem základny. Není totiž jisté, zda je explozím konec – během noci jich bylo několik.

Ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatisty od dubna 2014. Od té doby v konfliktu zemřelo více než 10 000 lidí.

Konflikt na Ukrajině obrazem:

snehulak ( 23. března 2017 18:32 )

Čím teď budou chudáci Ukrajinci bombardovat civilisty v městech na Donbasu ? To určitě zařídil Putin, darebák jeden záškodnická !

sportak ( 23. března 2017 13:46 )

Ani to ne Honzo, takový Černobyl jsem roky dejchali a žrali.

Zobrazit celou diskusi