Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Žena při porodu vykrvácela, primáře ale osvobodili: Věc znovu projedná Nejvyšší soud

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
20. března 2017
14:21

Kauzu primáře chrudimské porodnice Tomáše Pavlíčka, pravomocně zproštěného obžaloby z nedbalostního usmrcení pacientky, ještě přezkoumá Nejvyšší soud. Se zproštěním nesouhlasí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který podal dovolání. Podle dovolání podcenil lékař informace o stavu pacientky.

"Nešlo tedy o nezaviněný neúspěch při poskytování zdravotní péče, ale o porušení povinností, a to sice neúmyslné a nevědomé, ale učiněné v nevědomé nedbalosti," stojí v dovolání.

Podle obžaloby Pavlíček v roce 2014 z nedbalosti zavinil úmrtí mladé ženy po císařském řezu. Bezprostřední příčinou smrti byla velká ztráta krve. Žena krvácela do břišní dutiny z trhliny v děloze.

Loni v červnu lékaře zprostil obžaloby Okresní soud v Chrudimi. Stejné rozhodnutí pak zopakoval pardubický krajský soud, a to s vysvětlením, že skutek není trestným činem.

Zranění dělohy bylo následkem císařského řezu. Porodníci přivolali Pavlíčka, který ránu zašil, pacientka však dál krvácela.

Vyšetření odložil

Lékaři stav ženy sledovali a udělali i některá vyšetření, kolem 21:30 zavolali Pavlíčka, který neměl službu, aby její stav znovu posoudil. Ten se rozhodl pro pokračování konzervativní léčby, neboť hematom se podle něj nezvětšoval. Další vyšetření chtěl udělat až druhý den. V noci se však stav pacientky prudce zhoršil a navzdory rychlému zákroku zemřela.

Zproštění obžaloby u chrudimského soudu podpořil znalecký posudek, výpovědi lékařů, kteří u případu byli, i zdravotní dokumentace. Znalec neshledal nic, co by nasvědčovalo postupu non lege artis, tedy v rozporu s postupem na náležité odborné úrovni.

agfor ( 20. března 2017 18:42 )

Co byste ještě nechtěli po doktorech, kteří se, chudinkové, dřou za mizerných 70 000 měsíčně ?

jasnovidec01 ( 20. března 2017 16:41 )

Už někdo někdy slyšel ,že by doktor ,doktora schodil???to by pak skončil leda na patolce. /jako uklizeč mrtvol/bílá garda si meje ruce a podřízení se bojí mluvit.odpověď při umrtí???to víte udělali jsme co šlo,ale nejsme všemohoucí ,konec tečka,hlavně si nestěžujte,stejně nemáte šanci vyhrát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání