Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemanův exministr Svoboda (†68) bojoval s Alzheimerem. Do ČSSD přivedl Altnera

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. března 2017
06:40

Dožíval v sanatoriu pro lidi bojující s Alzheimerovou chorobou. Byl však také praktikujícím členem Československé církve husitské, uvedl pro Blesk.cz farář Jiří Vaníček, který zavzpomínal na zesnulého exministra Iva Svobodu. Šéfa státní kasy ve vládě Miloše Zemana i pokladníka ČSSD, který se spolu se Zemanem podepsal pod smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem, který na sociálních demokratech vysoudil 338 milionů. I on však zemřel – loni v listopadu.

Ivo Svoboda dožíval v sanatoriu pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou, uvedl web iHned.cz. Pondělní pohřeb mu vystrojí Církev československá husitská. „Byl členem od křtu a v pondělí má pohřeb v našem kostele v Roztokách,“ uvedl Blesk.cz farář Jiří Vaníček.

„Zemřel po dlouhé nemoci,“ pokračuje Vaníček a odmítl spekulace, že by exministr Svoboda kvůli onemocnění spáchal sebevraždu. Svoboda vydechl naposledy 23. února.

Pokřtěn po narození

„Byl to velice jemný člověk, vysoce inteligentní, erudovaný ekonom a přitom duchovně založený, hluboce věřící. V posledních letech byl praktikujícím členem v roztocké církevní obci,“ zavzpomínal na Svobodu farář Vaníček.

Právě v Roztokách zasáhla tamní církev Svobodova smrt výrazně. Jde přitom o čerstvé a bolestivé záležitosti. „Zavolejte rodině, nepověřili mě, jsou to věci intimní, citlivé. I mně se o tom špatně hovoří,“ omlouvala se při dotazu Blesk.cz roztocká farářka Jarmila Kučerová.

„To bude při obřadu,“ dodala farářka k prosbě o vzpomínku a dodala pouze: „K jeho křtu došlo po narození, když byl miminko. V roce 48, ale nemám tady jeho křestní list. Ale byl členem církve od svého narození.“

Odsouzení Svobody: Bylo to jinak, tvrdí farářka

Svoboda je jediným polistopadovým ministrem, který skončil ve vězení kvůli kauze s vytunelovanou firmou na kočárky Liberta. Spolu s ním byla odsouzena i jeho poradkyně Barbora Snopková.

Místo pěti let si nakonec odseděl 3,5 roku. Již ve vězení pracoval pro Diakonii. „Celý proces prošel několika instancemi a i on, i paní Snopková byli osvobozeni. Ani v této chvíli to není uváděno. Nešlo jen o to, že byl propuštěn za dobré chování, ale celý proces prošel řadou instancí a oni byli osvobozeni jako nevinní, pan Svoboda i paní Snopková,“ podotýká farář Vaníček.

Na stejné téma se rozpovídala i Kučerová. „Řeknu vám jednu věc, která se týká soudu. Docela mě to mrzí. Odvolací soud je zprostil obvinění – proběhl, když se vrátil z vězení. Byl shledán nevinným, protože ten předchozí majitel před nimi způsobil ty dluhy. Je to věc politická a je to všechno jinak, než se prezentuje,“ tvrdí farářka Kučerová.

Svobodův podpis pod kontraktem s Altnerem

Svobodovo parte na sociální síti zveřejnil investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta. Ministrem financí byl Svoboda ve vládě Miloše Zemana od 22. července 1998 do 20. července 1999. Do vězení nastoupil v roce 2005 – svůj trest si odpykával ve Všehrdech a poté v Odolově.

Někdejší místopředseda ČSSD přitom do Lidového domu přivedl svého dobrého známého, advokáta Zdeňka Altnera, který loni poslal stranické sídlo do exekuce kvůli nezaplacené odměně za své právní služby.

Zatímco Svoboda zemřel ve věku nedožitých 69 let, advokát Altner odešel na věčnost loni také – v listopadu zemřel ve věku 69 let. Spor o téměř 338 milionů však neskončil ani po jeho smrti.

Altner zastupoval od roku 1997 ČSSD ve sporu o vlastnictví Lidového domu, který straně pomohl vyhrát. Podle soudu mu ČSSD musela zaplatit nejen 18,5 milionu, ale i smluvní pokutu – rostla dlouhých 5 734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku.

Právě Svobodovo jméno je společně se jménem tehdejšího šéfa ČSSD Miloše Zemana pod smlouvou s Altnerem. Za zapříčinění dluhu 338 milionů však Zeman odmítl nést odpovědnost, podle prezidenta za něj mohou předsedové sociálních demokratů, kteří nastoupili do čela strany po něm – kvůli tomu, že nechali naskakovat penále, aniž by spor s Altnerem vyřešili.

Exministr Kavan: Nestýkali jsme se

Blesk.cz s prosbou o vzpomínku na Iva Svobodu oslovil právě i někdejšího premiéra Zemana. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček pouze vzkázal, že současný prezident na Svobodův pohřeb nepůjde, ale pošle kytici.

Svoboda právě kvůli nemoci chyběl i letos v lednu na Slováckém statku exministra zemědělství Jana Fencla, který pohostil členy Zemanova kabinetu gulášem, ovarem, jitrnicemi a dalšími zabijačkovými pochoutkami.

Na zabijačce nechyběl ani exministr zahraničí Jan Kavan, který se Svobodou také seděl v jednom kabinetu. „My jsme sice byli krátce ve stejné vládě, ale já jsem mezi jeho přáteli nebyl, v podstatě jsme se nestýkali,“ řekl Blesk.cz Kavan.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 2. března 2017 09:47 )

Snad mu teď dokonce nedají svatozář ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa