Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel exministr financí Svoboda (†68). Člen Zemanova kabinetu seděl ve vězení

Autor: simao, ČTK - 
1. března 2017
16:47

Státní kasu hlídal bez dvou dní přesně rok – od července 1998 do července 1999. Angažmá Ivo Svobody v Zemanově vládě však skončilo neslavně. Dostal totiž za údajné tunelování společnosti Liberta, v níž působil, v roce 2005 pět let natvrdo, propuštěn byl podmínečně v roce 2008. Seděl ve věznicích Všehrdy a Odolov. O jeho smrti informoval na svém Twitteru investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta.

Exministr financí Ivo Svoboda byl odsouzen společně s poradkyní Barborou Snopkovou za tunel mělnické firmy Liberta. Ve vězení ve Všehrdech se setkal mj. se sochařem Pavlem Opočenským. Svoboda si přitom připsal ve své době primát – byl prvním českým ministrem od listopadu 1989.

Zeman pošle kytici

Podle novináře Kmenty zemřel Svoboda 23. února, poslední rozloučení je plánováno na 6. března. „Pan prezident zašle na pohřeb smuteční kytici,“ reagoval na dotaz Blesk.cz Jiří Ovčáček.

Někdejší místopředseda ČSSD Ivo Svoboda, který společně se Snopkovou hlídal i stranickou kasu, nahradil na ministerstvu financí Ivana Pilipa, jeho nástupcem se stal Pavel Mertlík. Vězení – nikoli „kriminál celebrit“ ve Všehrdech, ale Odolov na Trutnovsku, kam byl později převezen – opustil Svoboda v říjnu 2008.

Následovala šestiletá zkušební doba. „Společenská nebezpečnost tohoto trestného činu byla velmi vysoká a byla způsobena vysoká škoda,“ uváděla ke Svobodovu trestu soudkyně Miroslava Purkertová v rozsudku.

Exministr trpěl Alzheimerem

Svoboda však za mřížemi „sekal latinu“ a pracoval mj. pro charitativní organizaci Diakonie. Rozloučení s ním se uskuteční ve Sboru Církve československé husitské v Roztokách.

„Léta trpěl Alzheimerovou chorobou. Byl členem naší církve a bude mít církevní pohřeb z našeho sboru v Roztokách,“ řekl iHNed.cz farář Československé církve husitské Jiří Vaníček.

Podle tohoto webu byl Svoboda vážně nemocný a dožíval v sanatoriu pro nemocné Alzheimerovou chorobou.


Tunel továrny na dětské kočárky

Svoboda vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Pracoval nejprve jako vývojový pracovník v ZPA Čakovice a v obchodním zastoupení maďarské firmy Videoton.

Hned při prvních svobodných volbách v roce 1990 ale zahájil politickou kariéru kandidaturou na poslance v České národní radě za Občanské fórum. Během 90. let se postupně vypracoval z poslance přes náměstka ministra financí až na ministra financí v Zemanově vládě a místopředsedu ČSSD, kterou tehdy Zeman vedl.

Koncem 90. let ale Svobodovu politickou kariéru ukončila zmiňovaná aféra kolem mělnické továrny na dětské kočárky Liberta. Svoboda Libertu vedl v letech 1996 až 1998, než se stal ministrem. Policie začala Svobodu a Snopkovou stíhat v roce 1999 z poškozování věřitele a porušení povinností při řízení o konkurzu a vyrovnání. Později byl v kauze obviněn také syn Snopkové Stanislav Kratochvíl.

Svoboda byl kvůli kauze odvolán z vlády - tehdejším prezidentem Václavem Havlem. V roce 2002 byli Svoboda, Snopková i Kratochvíl obžalováni z poškozování věřitele se škodou přes 19 milionů korun a Svoboda se Snopkovou čelili i podezření ze zpronevěry se škodou přes 5,6 milionu a zvýhodňování věřitele se škodou přes milion korun. Zatímco Svoboda a Snopková dostali u Vrchního soudu v Praze po pěti letech, Kratochvíl vyfasoval podmíněný trest.

pritel ( 2. března 2017 04:13 )

Mgr Svobodu jsem znal osobně a velmi dobře jako čestného a spravedlivého člověka, kterého si velice vážím. Jeho odsouzení považuji za politický akt zvláště v okamžiku, kdy k dovolání napsalo Nejvyšší státní zastupitelství ČR, že se nejedná o trestný čin a navrhlo věc vrátit k novému řízení a zproštění. Listina je založena v soudním spise. Co má kauza spojitého s kauzou MUDr. Rátha ? Prvoinstanční řízení vedl jako předseda senátu Mgr. Franc. který pro tuto kauzu byl ke Krajskému sudu v Praze převeden z Okresního soudu v Berouně. Ještě nějakou krátkou dobu u tohoto soudu v Praze působil a následně přešel do Kutné Hory. Kauzu Ráth soudí soudce, který byl těsně před tím k soudu v Praze převeden z jiného soudu. U obou kauz vystupuje jako intervenující státní zástupce JUDr. Jirát. Co více dodat ?

deep_ass_flsting ( 1. března 2017 19:52 )

I ty jeden lidový vypravěči!

hejpockej ( 1. března 2017 19:43 )

nic dobreho ten pan pro spolecnost zrejme neudelal, tudiz mu osud nic dobreho nenadelil, kazdymu holt po zasluze

velka_0 ( 1. března 2017 19:26 )

Č T Ě T E P A R L A M E N T N Í L I S T Y (nepatří poslancům), píší o vícero faktech z domova a ze světa proti jiným : Andrej Babiš pro PL natvrdo o premiéru Sobotkovi: Kriminální privatizací způsobil s Bakalou miliardové škody. Ať radši mlčí! www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Andrej-Babis-pro-PL-natvrdo-o-premieru-Sobotkovi-Kriminalni-pr ivatizaci-zpusobil-s-Bakalou-miliardove-skody-At-radsi-mlci-477680 ................................ .......................................... To je hrůza. Neřekl o Rusku ani slovo! Média v USA vybouchla po projevu Donalda J. Trumpa vzteky. Asi toho Putina opravdu hodně prožívají : www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-je-hruza-Nerekl-o-Rusku-ani-slovo-Media-v-USA-vybouchla- po-projevu-Donalda-J-Trumpa-vzteky-Asi-toho-Putina-opravdu-hodne-prozivaji-477630 ................. .......................................................... Petr Mach zostra: EU mi odmítá poskytnout tuto zásadní informaci stran migrace. Česko rozdalo svůj majetek skoro zadarmo : www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Petr-Mach-zostra-EU-mi-odmita-poskytnout-tuto-zasadni-inform aci-stran-migrace-Cesko-rozdalo-svuj-majetek-skoro-zadarmo-477620 ................................. ......................................... Včera vznikl nový láskyplný vztah. Nebudete věřit, jaká mocná instituce se zamilovala do Trumpa : www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vcera-vznikl-novy-laskyplny-vztah-Nebudete-verit-jaka-mocna-in stituce-se-zamilovala-do-Trumpa-477604 ............................................................ ............. Islám zvítězí a vše převálcuje : www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Islam-zvitezi-a-vse-prevalcuje-Studie-hovori-jasne-477589 .......................................................................... Čekalo se, že Trump vyměkne, ale naopak : www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cekalo-se-ze-Trump-vymekne-ale-Nakonec-to-bylo-presne-naopak-4 77587

velka_0 ( 1. března 2017 18:50 )

Svoboda a Snopková si sice nakradli pár miliónů (6 mil.?), ale podrazili je kámoši z ČSSD + ODS a poslali za katr, aby zakryli své mnohem větší tzv. tunely. .................................................................... Jan Buriánek, Praha,+já: Ivo Svoboda, Jan Kavan, Standa Gross (jeho žena Šárka se předvádí v TV, nacpala dcery kámošům do showbusinessu), Jarda Tvrdík (jezdí se Zemanem do Číny, radí mu a boduje dál), Mirek Grégr, Karel Březina (sedí na MHMP a ÚMČ Praha 15-Hostivař), Jarda Bašta atd. = zkorumpovaná polistopadová vláda v koalici s tzv. tuneláři z ODS. Předsedou byl Miloš Zeman a Klaus prezidentem. Oba z prognosťáku v Praze (za bolševika), Klaus tam byl x let, Zeman velmi krátce. ........................................................................... Jana Novotná,Brno+já: Snopková psala, že se Svoboda odmítl podílet na zlodějnách, které rozjel kdysi premiér Zemana, prezident Klaus a ministr průmyslu Grégr při drancování st.majetku. Jako min.financí Svoboda odmítl podepsat x vládních výnosů převádějící za 1 Kč rozsáhlé majetky do soukr.rukou lidí napojených na ČSSD, kterou za to pak financovali. Tak tyto 2 rebely koaličně smluvní kámoši z ČSSD/ODS uklidili (Svobodu a Snopkovou) do lochu. ........................................................................ Anna Lorencová, Roudnice: Zato "poctivý" 95 letý komunista a pouze vyučený Milouš Jakeš je furt volný jako pták ! Vilu za 45 mil. na Haunspalce, v nejdražší čtvrti Prahy, koupil v r.1972 jen za 104 660 Kč. O to, že se její cena tak navýšila, se postarali jeho odpůrci = budovatelé kapitalismu a díky tomu asi primitivní Jakešova rodina zbohatla. Paradox. ......................................................................... A.Sedláčková ,Olomoucokud budete rozlišovat, že ten krade miliardy a ten jen milióny, takže ten s mil. je skoro čestný člověk, NIC se tady nezlepší. A kočárky Liberta byly poslední, co za něco stály.Dnes jsou to kočárky jak pro panenky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa