Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Snopková kádrovala blízké exministra Svobody. Nesměli mu vkročit na obřad

Autor: Jakub Veinlich - 
6. března 2017
16:40

Rodina a nejbližší přátelé se dnes naposledy rozloučili s bývalým ministrem financí a místopředsedou ČSSD Ivo Svobodou. Obřad byl velmi skromný. A přihlíželo mu zhruba jen deset lidí. S květinou přijel také někdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Nechyběla i bývalá Svobodova poradkyně, spoluvězeňkyně a především partnerka Barbora Snopková, která se ale celou dobu skrývala. 

Žádný kostel, žádná rakev. Rodina připravila Ivu Svobodovi jen skromné poslední rozloučení na faře Církve československé husitské. A to v místě, kde strávil většinu života. V Roztokách u Prahy. Pro širokou veřejnost byl ale obřad uzavřený.

A tak například zdravotní sestra Svatoslava Fišerová, která se kdysi o ministra Svobodu starala, zůstala stát zoufale před farou. „Chtěla jsem mu jít na pohřeb, a oni mě nepustili – to tam tak nebylo napsané,“ řekla promrzlá starší dáma.

Podívejte se na reportáž z posledního rozloučení s Ivem Svobodou: 

Video  Poslední rozloučení s Ivem Svobodou organizovala Barbora Snopková. Před novináři se skrývala.  - Jakub Veinlich,
Video se připravuje ...

A podobně dopadl i letitý soused Iva Svobody Josef Šalamoun. Jejich synové spolu chodili do školy. A oba se navštěvovali i poté, co Svobodu pustili z vězení.

„My jsme se znali ještě před tím, než byl ministr. Jeho syn chodil do školy s mým synem. Vycházeli jsme spolu vždy dobře, považoval jsem to za slušnost se přijít rozloučit,“ řekl Šalamoun při čekání na konec obřadu.

Obřad od rána organizovala bývalá Svobodova poradkyně a partnerka Barbora Snopková. I ji soudy poslaly za tunelování mělnické Liberty do vězení. Snopková se ale skrývala a z obřadu odjela bočním vchodem.

S květinou v ruce, drahým autem dorazil ale například i bývalý ministr průmyslu a obchodu ve vládě Miloše Zemana Miroslav Grégr. Obřad ho prý dojal. „Myslím si, že to byl velmi slušný a solidní a milý člověk. Rád na něho vzpomínám. Obřad byl velice milý. Řekl bych takové rodinné prostředí a musím říct, že mě to dojalo,“ řekl při odchodu. Proč nedorazili i ostatní sociální demokraté, už ale Grégr komentovat nechtěl…

Bývalý ministr Ivo Svoboda zemřel 23. února – bylo mu 69 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa