Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Gross, Svoboda, Tigrid, Lux či Dostál: 15 ministrů, kteří už jsou po smrti

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    2. 3. 2017
    19:24

    Zesnulý exministr financí Ivo Svoboda ze Zemanovy vlády je patnáctým ministrem samostatné České republiky, který již nežije. Bojoval přitom s Alzheimerem a dožíval v sanatoriu, jak uvedl iHNed.cz. V pondělí má pohřeb. Prezident Miloš Zeman na něj nedorazí, pošle však smuteční kytici. Na rozdíl od pohřbu Stanislava Grosse, kterému ji neposlal. Vedle Svobody či Grosse, jenž trpěl pro změnu zákeřnou nemocí ALS, nežije ani dalších 13 ministrů (včetně dvou místopředsedů) vlád počínaje první vládou Václava Klause.

  • 1.Ivo Svoboda

    Nedávná smrt exministra financí Ivo Svobody (†68), kterého údajně trápila Alzheimerova choroba, není první ztrátou, kterou zaznamenaly někdejší vlády expremiérů Klause, Zemana, Špidly, Paroubka, Topolánka či Fischera. Po smrti je i jeden z českých expremiérů Stanislav Gross, který zemřel v pouhých 45 letech.

     

     

    Ještě mladší byl Josef Lux (†43) bojující na sklonku života s leukémií. Podstoupil kvůli ní i operaci v USA. Najdou se i případy zákeřné rakoviny, ale také dobrovolné odchody z tohoto světa v případě dvou exministrů kultury – tedy vysazení životně důležitých léků Pavla Tigrida či sebevražda Martina Štěpánka. Větší část zesnulých exministrů ČR dožila v Česku, včetně Svobody, který měl závěr života strávit v sanatoriu pro nemocné Alzheimerem, jak uvedl iHNed.cz, někteří však v zahraničí – od Spojených států po Pobřeží slonoviny. 

    Ivo Svoboda s Milošem Zemanem Ivo Svoboda s Milošem Zemanem | ČTK

  • 2.Josef Lux

    Někdejší šéf lidovců Josef Lux (†43) působil coby místopředseda první i druhé Klausovy vlády i vlády Josefa Tošovského, byl ministrem zemědělství. Z vrcholných funkcí se stáhl v září 1998 kvůli boji s těžkou formou leukémie. V rámci něj se vydal i do Spojených států na transplantaci kostní dřeně. Operaci zvládl, jenže objevila se komplikace – pneumonie. Zápal plic jeho oslabené tělo již nezvládlo, Lux zemřel v listopadu 1999 v americkém Seattlu. Jako nejmladší z ministrů z následujícího smutného přehledu. S manželkou Věrou měl šest dětí.

    Josef Lux byl ministrem zemědělství ve vládě Václava Klause. Josef Lux byl ministrem zemědělství ve vládě Václava Klause. | ČTK

  • 3.Pavel Tigrid

    Také exministr kultury Klausovy vlády Pavel Tigrid (†85), vlastním jménem Pavel Schönfeld, politik, spisovatel a novinář, zemřel v zahraničí. Ve francouzském Héricy, 70 kilometrů od Paříže, v srpnu 2003. Na rozdíl od Luxe odešel dobrovolně. Rozhodl se totiž přestat brát životně důležité léky. „Pavel Tigrid odešel jako svobodný člověk s mírem v duši,“ komentoval tehdy Tigridovo úmrtí Václav Havel, který se osobně zúčastnil zádušní mše v Héricy.

    Pavel Tigrid s Václavem Havlem Pavel Tigrid s Václavem Havlem | ČTK

  • 4.Petr Lom

    Třetí úmrtí ministra Klausovy vlády, třetí kontinent. Lékař, exministr zdravotnictví a zkušený diplomat Petr Lom (†68) dožil v Abidžanu v Pobřeží slonoviny. Dlouholetý člen ODS tam působil od roku 2000 do své smrti v květnu 2003 coby velvyslanec pro Pobřeží slonoviny, Burkinu Faso a Středoafrickou republiku. Předtím byl i velvyslancem ve Francii.

    Někdejší Klausův ministr Petr Lom (vlevo) Někdejší Klausův ministr Petr Lom (vlevo) | ČTK

  • 5.František Benda

    Úmrtí Františka Bendy (†72), někdejšího ministra životního prostředí Klausovy vlády, je čerstvějšího data. Zemřel v Prachaticích letos na Nový rok 1. ledna 2017 v Hospici sv. Jana Nepomuka Neumana. Původně vystudovaný kandidát chemických věd, který za politickou kariéru vystřídal KDS (Křesťansko-demokratická strana) a ODS, přitom v závěrečné etapě svého života přijal vysvěcení na jáhna. Byl jím od roku 2011 až do své smrti, sloužil právě na vikariátu v Prachaticích.

    Klausův exministr životního prostředí František Benda Klausův exministr životního prostředí František Benda | ČTK

  • 6.Antonín Baudyš

    Zatímco Exministr Benda byl jáhnem, exministr Antonín Baudyš (†63) astrologem. V Klausově vládě řídil ministerstvo obrany, byl členem KDU-ČSL. Baudyš trpěl rakovinou mozku, zhoubný nádor mu našli lékaři v květnu 2009. Zemřel v srpnu 2010. „Naposledy ho operovali před třemi měsíci, ale přišly komplikace. Už ani nevnímal, nemohl se hýbat, jen se díval kolem sebe. Ten nádor totiž napadl pohybové ústrojí,“ uvedl zdroj Aha! k posledním dnům exministra. „Diagnóza byla bohužel beznadějná,“ připustila jeho exmanželka Zuzana, se kterou se rozvedli po 40 letech. Baudyš si před smrtí vzal za ženu svou milenku Pavlu Bradáčovou.

    Exministr Baudyš se po odchodu z politiky věnoval především astrologii. Exministr Baudyš se po odchodu z politiky věnoval především astrologii. | Archiv Blesku

  • 7.Jiří Gruša

    Když v německém Bad Oeynhausenu umřel v říjnu 2011 Jiří Gruša (†72), odešel na věčnost nejen někdejší Klausův ministr školství, ale i dlouholetý velvyslanec v Německu a později v Rakousku, nestraník, disident, básník, překladatel a exprezident Mezinárodního sdružení spisovatelů PEN klubu. Jeho posledním literárním počinem byla esej Beneš jako Rakušan. Zemřel během operace srdce v Německu, kde žil. K jeho úmrtí se tehdy vyjádřil i rakouský prezident Heinz Fischer: „Jiří Gruša byl velmi ceněný a rozumný velvyslanec České republiky v Rakousku.“

    Jiří Gruša, někdejší ministr školství Klausovy vlády, s Pavlem Dostálem Jiří Gruša, někdejší ministr školství Klausovy vlády, s Pavlem Dostálem | ČTK

  • 8.Egon Lánský

    Nebyl přímo ministrem, ve vládě Miloše Zemana však Egon Lánský (†79), původním jménem Egon Löwy, zastával post místopředsedy vlády pro koordinaci resortů zahraničí, vnitra a obrany. Působil i jako Zemanův mluvčí v době, kdy Zeman velel ČSSD. Z vlády však rezignoval ze zdravotních důvodů v listopadu 1999.

     

     

    Zemřel v listopadu 2013 v Ústřední vojenské nemocnici, kde byl dlouhodobě na léčení. „Egon Lánský byl příkladem člověka, který vytrvale bojoval s velmi nelehkým životním osudem. Byl vězněn v koncentračním táboře Terezín. V roce 1968 musel opustit svou zemi a emigroval do Švédska. Ani poté nepřestal s komunistickým režimem bojovat a podílel se na svobodném vysílání BBC a Svobodné Evropy,“ napsal o Lánském Bohuslav Sobotka (ČSSD).

    Zemanova vláda: Egon Lánský vedle Zemana, Mertlíka a Špidly Zemanova vláda: Egon Lánský vedle Zemana, Mertlíka a Špidly | ČTK

  • 9.Otakar Motejl

    Otakar Motejl (†77), první český ombudsman a respektovaný právník, vedl za Zemana ministerstvo spravedlnosti. Ve vládě usedl coby nestraník za ČSSD, rezignoval však v souvislosti s neúspěchem při prosazování reformy soudnictví. Dlouhodobě však poté působil jako veřejný obhájce práv. Uvažovalo se o něm i jako o kandidátovi ČSSD na prezidenta. Byl však také silným kuřákem. Zemřel v květnu 2010 ve Fakultní nemocnici Brno.

    Otakar Motejl zemřel 9. května 2010 ve věku 77 let. Otakar Motejl zemřel 9. května 2010 ve věku 77 let. | Jiří Černohorský

  • 10.Bohumil Fišer

    Exministr zdravotnictví Zemanovy vlády Bohumil Fišer (†67) se narodil i zemřel v Brně. Šlo o uznávaného odborníka v oblasti výzkumu srdce a krevního oběhu včetně problematiky infarktu. Podle deníku Právo podlehl v březnu 2011 rakovině. Fišer byl členem ČSSD. „Byli jsme přátelé, jezdil ke mně často na chalupu na Vysočinu a velice dobře jsme si rozuměli,“ prohlásil o něm Miloš Zeman po jeho smrti. 

    Exministr zdravotnictví Bohumil Fišer Exministr zdravotnictví Bohumil Fišer | Archiv Blesku

  • 11.Pavel Dostál

    Ministrem kultury byl muž s bílou šálou Pavel Dostál (†62) od července 1998 do července 2005, jako premiéry zažil Zemana, Špidlu, Grosse i Paroubka. Byl taktéž dlouholetým členem ČSSD, ale také scénáristou a textařem, autorem řady muzikálů, režisérem. Zemanovi říkal „Bimbo“. Zemřel v průběhu výkonu funkce v červenci 2005 – trpěl rakovinou slinivky, příčinou smrti bylo selhání jaterních funkcí. Dostál skonal během třítýdenní hospitalizace v brněnském Masarykově onkologickém ústavu, obklopen ve dne v noci svými blízkými. Václav Klaus jej tehdy označil za nejlepšího ministra kultury od roku 1989. 

    Pavel Dostál coby ministr kultury s Karlem Gottem a Petrem Jandou Pavel Dostál coby ministr kultury s Karlem Gottem a Petrem Jandou | Archiv Blesku

  • 12.Stanislav Gross

    O zákeřné nemoci, která skolila expremiéra Stanislava Grosse (†45), bylo napsáno mnohé – ALS, amyotrofická laterální skleróza, se přitom projevuje ztrátou nervových buněk a postupným ochabováním svalů a atrofií. Nadále jde o nemoc, proti které lékaři neznají lék. Ministrem vnitra byl Gross přes čtyři roky za Zemana a Špidly. I když mu šel Miloš Zeman za svědka, na jeho pohřeb nešel.  „Já nejsem pokrytec. Já posílám věnce na pohřby těch, kterých si vážím. A je pravda, že Stanislava Grosse jsem si přestal vážit,“ řekl Blesk.cz Zeman.   

    Miloš Zeman se Stanislavem Grossem v roce 1996 Miloš Zeman se Stanislavem Grossem v roce 1996 | Foto Blesk - Zbyněk Pecák a archiv, ČTK

  • 13.Jiří Havel

    Někdejší europoslanec za ČSSD Jiří Havel (†54) se ve vládě mihl od ledna 2006 do září téhož roku. Opět nikoli jako klasický ministr, ale coby místopředseda Paroubkovy vlády pro ekonomiku. Byl také předrevolučním autorem skript pro VŠE, z nichž vyvolala rozruch věta: „Přehlédnout nelze reálné ekonomické úspěchy, které nesou Stalinovu pečeť.“ Bývalý člen KSČ Havel chválu Stalina popíral. Účastnil se tvorby programů ČSSD, spolu s Jiřím Paroubkem na pódiu schytal však i házení vejci. Zemřel v červenci 2012 ve Vídni, podlehl dlouhé nemoci.  

    Jiří Havel byl jedním z těch, co to společně s Jiřím Paroubkem schytali vajíčkem. Jiří Havel byl jedním z těch, co to společně s Jiřím Paroubkem schytali vajíčkem. | ČTK

  • 14.Martin Štěpánek

    Syn herce Zdeňka Štěpánka, bratr herce Petra Štěpána. I Martin Štěpánek (†63) hrál – v divadle, ve filmu, po revoluci však dostal jinou „roli“. Stal se ministrem kultury první Topolánkovy vlády, která však podala v říjnu 2006 demisi. Po Štěpánkovi nastoupila do čela ministerstva režisérka Helena Třeštíková. Štěpánka stihl smutný konec. V září 2010 spáchal sebevraždu – zastřelil se. „Ke zbraním jsem se dostal už asi v pěti letech. Přivedl mě k nim můj táta, který mě naučil i střílet. Je to můj celoživotní koníček,“ říkal Štěpánek, ale dodával také: „Zbraň je konečné řešení.“ Nakonec si ji pozdvihl ke své hlavě.

    638298:full:true:true

  • 15.Eduard Janota

    Ministrem financí byl ekonom a nestraník Eduard Janota (†59) ve Fischerově úřednické vládě. Zemřel v květnu 2011 na infarkt, který ho skolil na tenisovém kurtu v Radovesicích. „Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap,“ říkal o Janotovi Miroslav Kalousek (TOP 09), který Janotu vrátil na pozici náměstka ministra financí, odkud ho odvolal Vlastimil Tlustý.

    Poslední rozloučení s Eduardem Janotou: Obřad vedl arcibiskup Dominik Duka. Poslední rozloučení s Eduardem Janotou: Obřad vedl arcibiskup Dominik Duka. | ČTK

DBBS ( 6. března 2017 17:05 )

Banda zmr.dů kterejm by se slušelo max plivnout na hrob. Nebo spíš se na něj vysrat!

..krakonos500 ( 6. března 2017 00:51 )

Největším nepřítelem komunisty je zase komunista. Soudruh Rudolf Slánský, generální talemník KSČ, byl popraven spolu s 10 dalšími soudruhy po vykonstruovaném politickém procesu, konaný na nátlak soudruha Stalina roku 1952. Hlavním obviněným byl Rudolf Slánský. Poprava se konala uprostřed noci na 3. prosince 1952 v Pankrácké věznici. Popel odsouzených byl rozmetán příslušníky StB kdesi za Prahou.

..krakonos500 ( 3. března 2017 09:05 )

ČSSD se prostě zbavuje nepohodlných svědků. Největším nepřítelem komunisty je zase komunista. Už se připravuje II.slučovací sjezd ČSSD+KSČ(m)?

demon.hk ( 3. března 2017 08:36 )

Tak hlavně že si všichni stačili pořádně nahrabat a zabezpečit rodinky. Jeden větší zmetek než druhý! Že jim ten čas a prostor tady vůbec věnujete. Denně zemře spousta slušných lidí, babičky, maminky, tatínkové i děti.....a koho to zajímá? A touhle svoločí se tady budete zabývat????

asijo ( 3. března 2017 04:56 )

Jeden škůdce vedle druhého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa