Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První dáma ODS Udženija nechce do vlády s ANO. Babiš: Snaží se zviditelnit

Autor: ČTK, zst - 
19. března 2017
16:50

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija si neumí představit, že by byla ve vládě s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Vadí jí Babišova rétorika, která podle ní ze všech dělá zloděje, a také zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Udženija to řekla v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš na její kritiku poznamenal, že se chce jen zviditelnit a nemá žádné téma, tak využívá „antibabiše“.

Já si nedovedu v tuto chvíli představit, sedět ve vládě s panem Andrejem Babišem, právě kvůli jeho chování a kvůli jeho rétorice, která tady tři roky je. Která rozděluje společnost, dělá ze všech lidí zloděje. On říká, že nikomu nevěří, a toto jeho chování je pro mě opravdu nepřijatelné,“ řekla Udženija.

Další věc, která komplikuje možnou spolupráci mezi ODS a hnutím ANO, je podle místopředsedkyně občanských demokratů EET. „My jasně říkáme, že to je plošná represe, naprosto zbytečná, která nic nepřinese. A proto vždy říkáme, že ji chceme zrušit. A nedovedeme si představit vládu, ve které bychom my seděli, kde by se toto zavádělo anebo to pokračovalo,“ řekla.

Naopak ministryně pro místní rozvoj za ANO Karla Šlechtová ve stejném pořadu prohlásila, že ANO v žádném případě nebude EET rušit. Podle ní je to účinný nástroj, který zkvalitní podnikatelské prostředí v Česku.

Udženija se také kriticky vyjadřovala k situaci kolem Babišových příjmů a kolem jeho nákupu korunových dluhopisů Agrofertu. Podle ní není vyloučeno, že by ODS kvůli záležitosti mohla přistoupit k hlasování o nedůvěře vládě.

Předseda ODS Petr Fiala a místopředsedkyně Alexandra Udženija Předseda ODS Petr Fiala a místopředsedkyně Alexandra Udženija | ČTK

Babiš kritizoval ODS jakbysmet

Ostrá slova místopřesedkyně ODS si nenechal Babiš líbit, Blesk.cz v reakci napsal, že Udženija se jen řadí po bok dalších tradičních politiků. „Paní Udženija očividně nemá vlastní politické téma, takže se zařadila po bok všech dalších tradičních politiků a snaží se zviditelnit na mé kritice, prostě jejím programem je pouze antibabiš. Asi si myslí, že jí to ve volbách pomůže,“ poznamenal vicepremiér a šéf hnutí ANO.

„O tom, jestli vůbec a s kým budeme ve vládě, je zbytečné debatovat teď, 6 měsíců před volbami, protože o další vládě rozhodnou voliči v podzimních parlamentních volbách,“ dodal Andrej Babiš, který už dříve „znovuzrozenou“ pravicovou stranu kritizoval za korupci i předsedu teoretika. „ODS si opět zvolila politologa a teoretika, který mluví o živnostnících a podnikatelích, a přitom o nich tak maximálně četl v knihách,“ navezl se do univerzitního profesora Fialy.

O korupci v ODS pak mluví Babiš od chvíle, kdy vstoupil do Sněmovny. „Já jsem strašně rád, že jsem se stal středobodem v této Sněmovně a hlavně opozice. Ale vždyť vy jste zapomněli, že vy jste mě zplodili. Vy, zkorumpovaná pravice. Vždyť já jsem byl váš volič, já jsem byl volič ODS. Takže kdybyste nekradli, nepodváděli a plnili program, tak já bych tu nestál,“ prohlásil, když se ve Sněmovně hájil kvůli problémům s Čapím hnízdem.

Po kongresu ODS, kde se do něj právě Udženija několikrát navezla, také vyvěsil na Twitter tento vzkaz: „Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina. Pecič, Klaus, Hrdlička, Janoušek a Udženija.“ V jednom příspěvku tak zmínil podnikatele v módním průmyslu Ranka Peciče, otce Alexandry Udženija (rozené Pecičové) a dlouholetého přítele exprezidenta Klause, dále pak pražského kmotra Hrdličku a lobbistu Romana Janouška.

Už před minulými parlamentními volbami pak Babiš vyhlašoval, že s ODS do vlády nepůjde. „Nemusíme být ve vládě, jsme nové hnutí. Určitě do koalice se zkorumpovanou ODS a TOP 09 nepůjdeme, protože pravice se stala symbolem korupce v této zemi. A ČSSD - když chce navyšovat daně a komunisti dělat státní podniky, tak bohužel máme tu smůlu, že všichni jsou proti nám,“ řekl Babiš v roce 2013.

Překážkou možné spolupráce Babiše s ODS jsou navíc také Soukromníci, se kterými pravicová strana do letošních voleb půjde. Její tváří je senátor Ivo Valenta a ten se s šéfem hnutí ANO nesnese.

ODS přitom může být lukrativním partnerem pro povolební vyjednávání. Její preference rostou a v krajských volbách 2016 zaznamenala úspěch. Takto výsledek komentoval Petr Fiala:

Video  Reakce Petra Fialy (ODS) na výsledky voleb 
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
anna1234 ( 20. března 2017 12:39 )

.. to je pravda. Lidi jsou bohužel nepoučitelní. Stádu stačí říct to co chce slyšet a už je pro ně jednička. Ach jo

anna1234 ( 20. března 2017 09:22 )

.. nemáš pravdu, je spousta lidí, kteří ho považují spasitele. I kdyby EET nepřineslo do státní pokladny ani korunu, pořád se Babišovi vyplatilo, podařilo se mu totiž Čechy rozdělit a myslím, že o to šlo především. Babiš je velký manipulátor a má všechno dopředu promyšlené. Bude spousta lidí, kteří naprosto pominou, vlastně si ani nezjistí, jak podnikal on, ale budou mu tleskat za to, že bude vykřikovat, jak se všemi zloději zatočí. To jim bude stačit a dají mu hlas.

salto ( 20. března 2017 08:56 )

První dáma ODS Udženija nechce do vlády s ANO - kdo té koze nakukal, že se ódéeska do vlády dostane? Budou mít problém s 5% hranicí dostat se do Parlamentu

joudajoudovy ( 20. března 2017 06:16 )

a co dal? tve argumenty se stale opakuji a nic noveho neprinaseji.... nejak si nam zamrznul ve vzduchoprostoru jako hejkal kalouseka a pro 4.prumyslovou revoluci se jiz nehodite, protoze na to mentalne nemate. hlavne si vse poradne "olajkuj", aby se tva hloupost zvyraznila

avina ( 20. března 2017 01:17 )

EET s O2 hravě zvládnete!! Reklama na Facebooku./Provoz eKasy zdarma/.Nová doba, nové podnikání....Kalousek zkusil podnikat-švagra zabili-podíl ve firmě přenechal ženě/rozvod/. Hajný Schwarzenberg bral dotace na Orlík, vyčuránek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa