Jaro se blíží: Zahrádkáři! Nezapomeňte na prořez stromků
-
Jaro už klepe na dveře a zahrádkáři se nemohou dočkat, až dočista vypukne! Co však ještě musíte stihnout, než začne všechno kvést? Určitě nezapomeňte prořez ovocných stromů!
- 1.
Kdy je nejlepší začít?
S prořezáváním byste měli začít hned, jak skončí největší mrazy, a to nejprve s těmi odrůdami, které jsou vůči mrazu odolnější. V době prořezu by venku nemělo být méně než -8 stupňů. Řezy v tomto období se nazývají zimní a ukončují se v období rašení pupenů.
- 2.
K čemu je to dobré?
Pokud byste strom neprořezali, strom obtěžkaný větvemi by nečerpal dostatek světla, které je důležité pro brzký květ pupenů a bohatou úrodu. Navíc starší stromy prořez omladí, vytvarují a odstraní se jim možné zárodky nemocí. Přes zimu uchovaná energie se po prostřihu může koncentrovat do menšího množství pupenů a úroda je pak větší.
- 3.
Jak na to?
Pro prořez vybíráme větve rostoucí kolmo vzhůru. Tyto větve pak seřízneme a to v místě rozvětvení, hned za větevním kroužkem, a stejně tak výhonky, které se kříží nebo rostou přímo dolů. Dále se zbavíme nemocných a poškozených větví. Důležité je, aby řezné rány větší než 3 cm byly ošetřeny speciálním stromovým balzámem. Hrozí totiž jejich napadení chorobami. Pro prořez volíme skutečně ostré a čisté nástroje, jinak bychom mohli do stromu zanést infekci.