Hygienici v Praze v rámci celorepublikové akce kontrolovali školní bufety a automaty s nápoji a potravinami. Odborníci vstoupili do celkem 30 provozoven, kterých je celkem po základních školách v metropoli stovka.

„Cílem tohoto sledování bylo získání vhodných dat o dostupnosti a nabídce potravin a nápojů ve školních bufetech a nápojových či potravinových automatech umístěných v základních školách. Při výběru byly preferovány ty, které měly co nejširší nabídku potravin,“ uvedl ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek.

Podle ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých Blanky Kučerové šlo o výběr takových vzdělávacích institucí, kde se pokud možno v době kontroly nalézala obě prodejní zařízení, tedy bufet i některý z prodejních automatů.

Kontrola prodejních míst na území škol proběhla ještě před uvedením pamlskové vyhlášky v platnost. Na základě výsledků je patrné, že před tímto opatřením z hlediska zdravého stravování ve školách měli žáci v Praze velice často přístup ke zdraví neprospěšným potravinám.

Cukr, málo mléka a ovoce

Téměř dvě třetiny všech testovaných položek by z dnešního pohledu bylo možné označit za nevyhovující, a to hlavně kvůli vysokému obsahu cukru. Hygienici také vyhodnotili nedostatek v nabídce mléčných výrobků, které nabízela pouhá čtvrtina z navštívených provozoven.

Ovoce a zeleninu nabízely jen tři bufety ze třiceti. Stejně tak pouhé tři z kontrolovaných pražských provozoven nenabízely svým žákům žádné sladkosti. Hygienici také v některých prodejních automatech odhalili prodej nápojů s obsahem kofeinu.

Minimum slaných pochutin

Odborná kontrola odhalila také některá příjemná překvapení. Nepotvrdila se například předpokládaná nabídka solených pochoutek, které v kategorii pekárenské a mlýnské výrobky zaujímaly jen osm procent z kontrolovaného objemu.

Hygienici pozitivně hodnotí, že většina provozovatelů v sortimentu nabízela obložené pečivo, které bylo v polovině případů připravované na místě a ve většině případů vyhovovalo požadavkům na množství tuku. Na žádném z navštívených míst nechyběly neslazené nápoje.

Pamlskovou vyhlášku kvitují

„Hygienická stanice hlavního města Prahy má za to, že zjištěné skutečnosti zásadně podporují význam, důležitost a aplikaci vyhlášky, která omezuje prodej a reklamu nevhodných potravin ve školách s povinnou školní docházkou,“ uzavřel výsledky průzkumu Jan Jarolímek.

Podívejte se na reportáž o pamlskové vyhlášce z Kostelce nad Černými lesy: