Ve třetím patře Malostranské besedy se v dřevěném podkroví nachází malá galerie, ta od 3. března do 30. června propůjčila své prostory výstavě Magické Vikýře play, která vznikla v souladu s koncepcí projektu Orbis pictus play. Umělecky ji koncipoval umělec Petr Nikl, který je autorem tří instalací z celkových 19.

Na expozici najdete vybrané objekty právě z inventáře již zmíněného projektu Orbis pictus play, ale i zapůjčené nástroje ze Zlínského zámku. „Komplex je znovu instalován jako živý organismus, vedoucí dialog s historickým prostorem renesančního krovu. Maximálně přitom využívá jeho světelné i akustické možnosti,“ vysvětlil Petr Nikl.

Jedinečný výhled z oken

Výstavu může navštívit kdokoliv bez rozdílu věku. Děti se tak mohou rozvíjet v aktivním tvůrčím prostředí, které je plné překvapení, sebereflexe, imaginace a spoluhry. Rodiče si zase mohou užít ojedinělý výhled z vršku Malostranské besedy.

„O výstavě jsem se dozvěděla na internetu, tak jsme s vnukem vyrazili a moc se nám to líbí. To víte, je to spíš zábava pro děti. Mně se nejvíce líbil výhled z oken, kde je udělaná malá vyhlídka. Je z ní vidět Kostel svatého Mikuláše i Pražský hrad z jiné perspektivy,“ popsala seniorka Julie.

Její vnuk výhled na Prahu moc neocenil, zato dováděl na jednotlivých objektech výstavy. „Nejvíc se mi líbí tenhle stroj, kde když člověk šlape, tak se pak ozývají různé zvuky,“ popsal. Qes kvintet od autora Jiřího Konvrzka, jak nazval varhanní kolo, zaujal děti asi nejvíce.

Světelná hlava i písečná krajina

Kromě kola vydávajícího zvuky děti také běhaly do zvláštní světelné hlavy, kterou navrhl Petr Nikl. V zvláštní kopuli je trojoká vnitřní kamera obskura, která zjevuje tváře lidí, jež do ní vstoupí. Dalším zajímavým dílem je Harfie od Ondřeje Puchty, která funguje na jednoduchém principu. Jakmile někdo rukou zastíní světelnou strunu, harfa se rozehraje.

Na magických vikýřích si děti užily plno srandy, dospělé oslovil krásný výhled.
Autor: Michaela Lišková

Unikátem je rozhodně i instalace s názvem Zóna, kterou sestrojil David Vrbík společně s Petrem Niklem. Autoři ji popisují jako písečnou krajinu zvukových světelných kreseb. Vše spočívá v tom, že děti vezmou štětec, jež namáčejí do vody, která je vylitá na zrcadla, a to zobrazuje na bílém plátně magické zvlněné tvary.

Interaktivní výstava Magické Vikýře Play svým konceptem navazuje na velmi oblíbené a hojně navštívené Vikýře PLAY, které v Malostranské besedě v roce 2013 vidělo téměř 50 000 návštěvníků. Pokud se chcete podívat s dětmi na zajímavé instalace, můžete do Malostranské besedy vyrazit každý den od 10 do 18 hodin. Za základní vstupné zaplatí 130 korun, snížené pak stojí 75 korun.

Podívejte se, jak to na výstavě vypadá:

Fotogalerie
28 fotografií