V sobotu večer proběhlo udílení cen Český lev. Životopisné drama režiséra Julia Ševčíka Masaryk získalo ze čtrnácti nominací dvanáct. Odneslo si cenu za nejlepší film, za nejlepší režii, scénář, hudbu, kameru atd. Takový výsledek zarazil nejen filmové kritiky. Ti totiž nechápou, jak mohl vyhrát film, který do kin půjde až ve čtvrtek 9. března. Zatím se odvysílal pouze v jednom kině, a to jen po dobu sedmi dnů. Drama tak mohl vidět jen velmi malý počet diváků. Konkrétně film vidělo 3166 vyvolených.

Video
Video se připravuje ...

Sex, drogy a Herzigová: Roden v novém filmu jako Jan Masaryk! Bioscop

„Nepředpokládal jsem to. Předpokládal jsem, že se akademie tak zhruba v polovině případů přikloní k jiným filmům a rozdělí ceny tak nějak na půl mezi Masaryka a ty další tituly. Je ale možné, že někteří akademici například snímek Anthropoid nepovažovali za dostatečně český, a tak právě proto šly takřka všechny ceny Masarykovi,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál filmový kritik Pavel Sladký.

Video
Video se připravuje ...

Masaryk versus Henlein: Podívejte se na slovní přestřelku z filmového hitu! IN Film

„Podle mě je to trochu nefér, mělo se dostat na víc snímků, nejen na Masaryka. Je to trochu levárna, když vezmete v úvahu, že se vítězný film promítal jen sedm dní v jednom kině. Podobně nevím, proč soutěží Anthropoid, když je to britský film. Ale taková jsou prostě pravidla,“ vyjádřil se Jiří Bartoška v rozhovoru pro idnes.cz.

Distributor Masaryka: Akademici to odsouhlasili už před rokem

O celé situaci konečně promluvil i distributor filmu. „Považuji za nutné reagovat na některé ohlasy, které mluví o nefér praktikách nebo dokonce o podvodu při udělení cen Český lev filmu Masaryk. Limitované uvedení filmu na konci minulého roku bylo plánované a dopředu konzultované s Českou filmovou a televizní akademií, a to už na jaře 2016 formou oficiálního dotazu, na nějž vedení ČFTA odpovědělo kladně. Velmi se tedy nyní divíme, když se představitelé ČFTA vyjadřují tak, že jsme se snažili o něco nepravého. Akademie měla více než půl roku času na to, vyjádřit se, že s tímto způsobem nesouhlasí. Nyní ale poškozují někteří představitelé akademie svými prohlášeními samotný film a tím nepřímo znevažují práci všech filmařů, kteří se na tomto mimořádném snímku podíleli,“ řekl Robert Schaffer, ředitel distribuční společnosti BIOSCOP.

Video
Video se připravuje ...

Masaryk vstupuje do kin: Ukáže se i v blázinci, spoutaný v kazajce! Bioscop

„Limitované uvedení je jednou z distribučních strategií užívaných v celém světě, nejedná se tedy o nic mimořádného, naopak se jedná se o poměrně riskantní způsob. Film je ale natolik povedený, že jsme si to mohli dovolit. Což nakonec potvrdili sami hlasující akademici, kteří mu nejprve udělili 14 nominací a poté oceněním ve 12 kategoriích, z něj udělali jeden z nejúspěšnějších filmů v historii,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Lvem oceněný vtipálek Oldřich Kaiser: Partnerka nic nedostala, už má léta! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
61 fotografií