Obnovený proces v Brně ve čtvrtek provázela vzrušená atmosféra, obžalované přišla podpořit široká rodina a občanský aktivista Jan Šinágl. „Soud vůbec nebral v úvahu četné pochybnosti ve prospěch obžalovaných. Rozsudek je skandální,“ řekl Blesku Šinágl, který kauzu dlouhodobě sleduje.    

Podle obžaloby se chtěl Patrik R. zmocnit peněz své matky. V domku, kde bydlela, mu ale otevřel její druh. Mladý muž na něj měl zaútočit, bít ho do hlavy a trupu, přiškrtit provazem a rdousit. Jenže peníze nenašel. Před domem potkal svého otce. Vrátili se dovnitř a z napadeného se znovu s použitím násilí snažili dostat, kde jsou peníze. Když neuspěli, nechali Miloše J. ve vážném stavu svému osudu. Ten se později doplazil před dům, kde zemřel.

Jenže otec se synem, dosud netrestaní, se urputně brání. Dal jim částečně za pravdu odvolací soud, Patrikovu výpověď na policii označil za nepoužitelnou pro opakovaný proces. „Je vynucená,“ tvrdil mladší z dvojice obžalovaných. 

Jeho otec popsal Blesku dění v domku osudné noci zcela odlišně. „Kdepak peníze. Patrikova matka nebyla doma, Miloš tam přitom neměl co dělat. Měly se tam dít nějaké sexuální orgie, tak jsme se vypravili barák zkontrolovat. Miloš stál v uličce, kymácel se, byl opilý. V krvi mu pak našly tři promile. Mezitím přišla ještě další svědkyně. Potom jsme ho našli ležet před vchodem. Vtáhli jsme jej dovnitř a odešli,“ popsal svou verzi Miloslav R.

Syn zemřelého dlužil peníze

„Zemřelý utrpěl celý komplex vážných poranění, traumatický šok, krvácení pod měkkou plenu mozkovou. Dominovala ztráta krve a tuková embolie,“ uvedl soudní znalec Michal Zelený s tím, že četná zranění mohla vzniknout v rozmezí maximálně dvou hodin.

Obhajoba reagovala revizním posudkem. V něm znalec uvedl, že zranění mohla vzniknout v mnohem delším časovém horizontu. „Chceme předvolat syna zemřelého a další příbuzné, aby řekli, co v té době dělali a kde se nacházeli,“ zaznělo z úst obhájců obou mužů. Právě příbuzní ubitého Miloše J. mohou být podle nich klíčem k celé tragédii. Měli konflikty se zákonem, syn zemřelého dlužil peníze. A otci měl vyhrožovat, že ho zabije. Soud ale další důkazy nepřipustil.

Nový verdikt Patrikovi R. navýšil trest z původních 10 a půl na 12 roků vězení. Příbuzní obou mužů netajili po novém rozsudku rozhořčení. „Policie odvedla mizernou práci na místě činu i při vyšetřování, žalobci a soud na to navazují. Ale nevzdáváme se, pravda vyjde najevo,“ řekla Blesku po rozsudku dcera Miloslava R. Oba muži se na místě odvolali.