Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budou Britové platit za vstup do EU? Brusel zvažuje po brexitu víza

Autor: nka - 
23. února 2017
10:35

Britové budou možná muset za vstup do Evropy po odchodu z Unie platit. Brusel totiž zvažuje zavedení elektronické registrace pro vstup do země po vzoru Spojených států. Deníku The Telegraph to řekl britský ministr pro imigraci Robert Goodwill.

Unie uvažuje o zavedení systému podobného elektronické cestovní registraci ESTA, která v USA funguje od roku 2009. Schválení vstupu do země v něm zájemce stojí 14 dolarů (350 Kč).

Jak Goodwill zdůraznil, je zatím příliš brzy na spekulace, zda se registrace bude týkat i britských občanů. „V této fázi je podle mě nemožné spekulovat o tom, jaký dopad to bude mít na občany Británie nebo třetích zemí,“ řekl.

„Zatím jsme v rané fázi vyjednávání o budoucích pravidlech vstupu do EU. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ řekl Goodwill.

„Britové jsou na americký systém ESTA zvyklí, takže jsme zvědaví, čím se evropský systém bude lišit a v čem bude naopak podobný,“ dodal. Připomněl, že elektronická registrace slouží ke zvýšení bezpečnosti, protože stát se s její pomocí dozví co možná nejvíc informací o přijíždějících osobách.

Kritici ale poukazují na to, že zastánci odchodu z EU před referendem Brity ujišťovali o bezproblémovém vstupu do zemí Unie i po brexitu. „Vyřízení žádosti v rámci ESTA nějakou dobu trvá, stojí peníze a navíc je to něco, co lidé musejí podstupovat opakovaně,“ upozornil skotský poslanec Alan Brown.

Americký systém ESTA mohou využít jen majitelé biometrických pasů, kteří mají zpáteční letenku. Vyřízení žádosti stojí 14 dolarů, v případě schválení může cestující na území Spojených států pobývat do 90 dnů bez víza.

lisakjirka ( 23. února 2017 11:23 )

V tom Bruselu jsou pěkně mstivý hajzlíci.Když neděláš co chceme my tak ti *osladíme* život !!! Banda tupců,pryč od nich !!! CZexit !

308win ( 23. února 2017 11:11 )

V tom bruseli se už definitivně zbláznili. Několik milionů neprověřených osob kdo ví odkud a s jakým úmyslem, si vpustili na dvorek a Evropany budou šikanovat

Zobrazit celou diskusi