Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mentálně zaostalý Jaromír (31) před osmi lety zmizel beze stopy, teď se objevil ve vlaku a zase zmizel

Autor: aba - 
22. února 2017
23:10

Jeho rodina začala po Jaromíru Škvárovi z Berouna pátrat v roce 2009, kdy beze stopy zmizel. Po osmi letech už ztráceli naději, když muže jejich sousedka zahlédla o osm let později ve vlaku. Jen proběhl kupé a zase zmizel. Kde se tedy skrývá a proč bez rozloučení odešel? Podrobnosti přinesla Česká televize. 

Dnes už jednatřicetiletý Jaromír byl vždycky nepřehlédnutelný. Vysoký a zavalitý muž, který podle lékařky trpěl mentální poruchou. V době jeho zmizení mu bylo dvacet čtyři let, mentálně byl však na úrovni patnáctiletého kluka a trpěl rozdvojenou osobností.

Z důvodu své nemoci byl velice fixovaný na svoji maminku, se kterou žil v jedné domácnosti, ta ale byla dlouhodobě hospitalizovaná v nemocnici kvůli své nemoci. Jaromír byl tak naposledy viděn v březnu roku 2009 poblíž svého domova. Jeho dvě sestry pro pořad Na stopě vyprávěly, jak jeho zmizení vypadalo.

„Párkrát se stalo, že odešel, mysleli jsme, že se vrátí nebo že je u svého otce. Pak nám to začalo být podezřelé,“ říká Jaromírova sestra Radka. V dubnu 2009 ohlásily jeho zmizení na policii. Od té doby je po něm vyhlášeno pátrání, prozatím bezúspěšně. Jaromír nebyl u lékaře, vyměnit si občanský průkaz ani nic podobného. „Maminka mívala andulku. Na chodbě byla klec, ta pak byla otevřená, andulka zřejmě ulítla a kolem bylo spousta peří. Nedovedeme si vysvětlit, co se stalo,“ doplňuje jeho druhá sestra Jaroslava.

Teď, po dlouhých osmi letech, se objevila nová stopa. Viděla ho jeho bývalá sousedka ve vlaku, který jel z Hlavního nádraží v Praze směr na Beroun. Podle jejích slov muž výrazně zhubnul a nechal si narůst vlasy k ramenům. Ve vlaku ho viděla sbírat staré lístky, potom odešel, ale v Berouně nevystoupil. Tohle pak ohlásila na policii, která tak v pátrání dále pokračuje. Podle výpovědi ženy, která ho viděla naposledy, měl na sobě Jaromír sice starší oblečení, ale byl čistý. Policisté teď pracují i s teorií, že muž žije u nějaké starší ženy, kterou vnímá jako svou matku. Kvůli jeho mentální poruše je podle nich možné, že se po onemocnění jeho matky, která krátce po jeho zmizení zemřela, upnul k jiné ženě, kterou považuje za matku a vnímá to celé jako normální situaci. I to by prý mohl být důvod k jeho odchodu z domu.

Pokud jste muže viděli, oznamte to policii na jakékoli stanici, nebo zavolejte na linku 158.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání