Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt krále folkloru Petra (†42): Poslední tanec věnoval manželce

Král folkloru Peter Michalák zemřel na infarkt.
Král folkloru Peter Michalák zemřel na infarkt.  (Autor: Facebook - Plickovci)
Autor: shp - 
14. února 2017
18:08

Pláčou po něm nejenom kamarádi a příbuzní, ale i všichni milovníci folkloru ze Slovenska a Česka. Zanícený folklorista Peter Michalák (†42) zemřel tak, jak miloval život. Při tanci na plese. Svůj poslední tanec věnoval manželce, pak přišla tragédie…

Po milovníkovi tradic smutní nejen rodina, obec Ždiar, ale i přátelé z celého Slovenska. Mezi nimi je i Miroslav Vavák (53), se kterým Peter založil trio Plickovci. V osudný okamžik byl od něj jenom pár metrů. Michalákovi selhalo srdce a i přes snahu záchranářů se ho už nepodařilo zachránit. Jeden z jeho posledních tanců na plese dokonce věnoval své manželce Editě. Ta po smrti milovaného muže zůstala sama na čtyři děti.

Peter zemřel pár metrů ode mě. To jsou věci, které jsou velmi těžké, když jste s někým spříznění. Každý člověk má kromě své rodiny i tu, kterou si vybírá během života. V čele té mé byl Peter,“ říká se slzami v očích Vavák. S Petrem se seznámili před 12 lety, milovali folklor a měli s ním velké plány. Teď je všemu konec.

Začali jsme obcházet muzea, byli jsme v depozitu v Martinu, Popradu, Krakově, Praze, Terezínu, kde nám půjčili věci z 19.–20. století, a chystali jsme publikaci, která měla vyjít speciálně o mužském kroji. V srpnu jsme se měli všichni sejít na goralských slavnostech. Dělali jsme si plány na desetiletí a teď jsme na to zůstali jen dva,“ dodal smutně.

Milovníkovi folkloru a otci 4 dětí se stalo selhání srdce osudným. Spekuluje se však i o mozkové příhodě. „Po tom jako dotancoval, odebral se ke svému stolu a odtud chtěl jít asi ven na čerstvý vzduch. Vykročil ke dveřím, chytil se za hruď a padl na zem. V hotelu jsme v tu dobu měli záchranáře z Trenčína, kterým doslova padl do náručí. Začali s oživováním, čtyři se na něm vystřídali, bohužel mu ale nebylo už pomoci,“ řekla ředitelka hotelu Mária Monková.

Peter žil s manželkou Editou a dětmi v domě u jejích rodičů. Podle informací Nového Času chtěl svou ženu král folkloru překvapit po tanci romantickým gestem. Bohužel už k němu neměl příležitost. Na infarkt prý navíc zemřela Petrova matka i další příbuzný. „ S tím infarktem to může být pravda, ale nemusí. Zatím to jsou dohady,“ uzavřel ožehavé téma Vavák.

Ze smrti krále folkloru se nedokážou vzpamatovat ani jeho kamarádi a blízcí ze Ždiaru. „S Péťou se znám asi 4 nebo 5 let. Naposledy jsme spolu telefonovali asi před měsícem, občas jsme si zvykli takto volat, jak se tomu druhému daří, abychom se jen tak slyšeli. Byl to skvělý a empatický člověk,“ řekl jeden z členů tria Plickovci Jozef Bachleda. „Když jsem se to dozvěděl, ani jsem nezvládl držet telefon v ruce,“ dodal smutně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání