Podle informací Nového Času zemřel otec čtyř dětí na infarkt. K tragické zdravotní příhodě došlo během Goralského plesu v Ždiaru. Právě Peter se v roce 2013 stal šéfem malého Goralského muzea. Byl velmi váženým folkloristou, který se snažil, aby se nezapomnělo na kulturní dědictví tohoto kraje.

„Včera v noci při tanci, mezi svými blízkými během Goralského plesu v Ždiaru, nás navždy opustil náš drahý přítel a hrdý Plickovec – Peter Michalák. Ve věku 42 let nás opustila duše ždiarského folkloru, pokračovatel tradic tohoto regionu,“ napsali folkloristé na svém Facebooku.

„Peter zemřel v kroji, ale proč tak brzy?“ pláčou. Michalák byl otec čtyř dětí, jeho nejstarší dcera bude co nevidět maturovat, nejmladší dítě nemá ani rok. Spolu s Jozefem Bachledem a Miroslavem Vavákem patřil do tria Plickovců. V oblasti slovensko-polských hranic byl velmi vážený.

Známý byl i šitím a vyšíváním mužských kalhot. „Peter byl podle mě goralský král, i přes mladý věk měl přehled o historii Goralů, o Plickovi povídal zaníceně, byl detailista na goralské kroje,“ citoval web Korzát Beatu Oravcovou, která s Peterem v minulosti natáčela dokument.

Králi folkloru se stal osudným infarkt. „Všiml jsem si, že se potil a neměl během večera nejlepší barvu, ale nijak jsme tomu nepřipisovali větší význam,“ řekl Novému Času jeden ze známých. Peter se k zemi zřítil hned, jak dotancoval. Pomoci mu už bohužel nebylo.

„Přišel ke svému stolu k manželce a zřítil se. Lidé mu hned přiskočili na pomoc. Během několika minut byl úplně modrý. Dávali mu masáž srdce, umělé dýchání, byli tam lidé, záchranáři, sestřičky, nic nepomáhalo. Zdravotníci se ho snažili oživovat, ale marně,“ prozradil další návštěvník plesu.

Ples byl po tragédii neprodleně ukončen. Záchranáři nakonec museli pomáhat i Petrově manželce, která se na místě zhroutila. „V kroji celý život žil, i v něm zemřel,“ dodal pro Nový Čas jeden z jeho kamarádů, který si říká Dano. Peter bude všem moc chybět.