Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elitní policista prý pomáhal mafiánskému gangu: Odevzdal rukopis knihy a zmizel

Autor: aba - 
13. února 2017
13:52

Slovenská policie pátrá po bývalém kriminalistovi ze svých řad. Václav Kincl (46) pracoval 18 let u policie a teď je sám hledaný za napomáhání gangu Takáčovců, kteří v 90. letech podivně obchodovali s pozemky, vybírali výpalné a podobně.

 

Kincl začínal na oddělení vražd a poté se stal šéfem bratislavského oddělení Úřadu boje proti organizovanému zločinu. Jeho jméno v policejním prostředí hodně znamenalo a spolu se svým týmem vyšetřil mnoho zločinů. Teď se ale karta obrátila a slovenská policie pátrá po něm. Při nedávné razii zadržela 13 údajných členů gangu, dalších sedm, včetně bývalého policisty, ale stále uniká.

Je podezřelý, že ještě v době, kdy byl součástí policejního sboru, napomáhal zločineckému gangu Takáčovců. Na krku má obvinění z nátlaku, podvodu a zneužívání pravomocí veřejného činitele. Trestní sazba, pokud se tato obvinění prokážou, činí až 10 let odnětí svobody.

Podle bezpečnostního analytika Milana Žitného se jedná o ojedinělý případ, ve kterém hrál roli pouze jednotlivec, a ne celá policie, ze kterého rozhodně nevyplývá, že by policie byla nějak propojena s mafií. „Lidé jsou jen lidé, jedná se zkrátka jen o lidské selhání,“ komentoval celý případ s tím, že je údajně obeznámen i s rolí, kterou měl Kincl v celém gangu hrát. Z důvodu probíhajícího vyšetřování ale nic víc neprozradil. 

Juraj Zábojník, další bezpečnostní analytik, k tomu dodává, že může jít i o čistku v řadách policie. „Teď někdo čistí prostředí. Buďto policie prostě dělá svojí práci, anebo může jít o snahu zbavit se nepohodlných lidí, kteří už svojí práci udělali. Moc dalších možností nezbývá.“

Kincl odešel od policie v roce 2011, kdy byl odvolán po výměně vedení. Poté se začal věnovat vydávání detektivních románů, které se  zakládají na skutečných slovenských vraždách. Knihy vydával pod pseudonymem Václav Neuer a podle jeho vydavatele byly romány velice dobré a úspěšné. Rukopis ke své třetí detektivce dodal dokonce v pátek.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání