Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Desetina Britů nemá doma ani jednu knihu. Češi jsou naopak národ čtenářů

Autor: Mii - 
24. ledna 2017
19:35

I když je Česko často vnímáno jako oproti západní Evropě méně rozvinuté, mnohdy je na vrcholu pozitivních tabulek. Češi například hodně čtou a kupují knihy. To je rozdíl oproti Británii, kde každý desátý Brit nevlastní ani jednu knihu. Přitom množství knih v domácnosti je úzce spojeno s akademickými úspěchy, vyplývá ze studie Nevadské univerzity.

Britové si se čtením starosti nedělají. Každý desátý obyvatel Británie nemá doma ani jednu publikaci. Ve věku mezi 18 a 24 lety nemá doma ani jednu knihu každý pátý Brit. Celkem tak nemá knihy 6,5 milionu Britů. Uvádí to průzkum pojišťovací společnosti Aviva.

Přítomnost knih v domácnosti je přitom důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát, a to zejména u rodin s dětmi. Podle studie Nevadské univerzity mají knihy doma velmi pozitivní vliv na výsledky ve školách. Vztah mezi knihami a akademickými výsledky je statisticky silný, a to ve všech 42 dvou zemích, ve kterých byla studie uskutečněna.

„Knihy jsou jednoznačným pozitivem pro studijní výsledky všech dětí bez rozdílu vzdělání a zaměstnání rodičů. Jejich přínos je ale mnohem větší u sociálně slabších rodin,“ stojí ve studii. „Bez ohledu na stávající počet knih v domácnosti, každá nová kniha dětem velmi pomáhá,“ pokračuje dále studie. Efekt je stejný jak v bohatších státech, tak těch chudších.

Česko národ čtenářů

České domácnosti jsou na tom s počtem knih výrazně lépe než Britové. Podle průzkumu Akademie věd ČR z roku 2014 mají Češi velmi početné knihovny. Stejně tak mají pozitivní vztah k veřejným knihovnám a čtení obecně – alespoň jednu publikaci ročně přečte 84 % Čechů. Mezi Čechy je také hodně čtenářů vášnivých, kteří přečtou více než 55 knih ročně.

Češi také rádi chodí do knihkupectví. Pokud si chtějí přečíst knihu, v 87 % případů zamíří tam. Celkem ročně získají 10 knih, mnohdy dárkem.

V evropském srovnání je na tom lépe jen Nizozemsko, Švédsko a Dánsko. Nejhorší čtenáři jsou pak v Portugalsku a na Maltě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi