Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sci-fi jako realita. Motorola chystá systém, který bude předpovídat zločin

Autor: Mii - 
12. února 2017
20:00

Odehrál se zločin a pachatel začne utíkat. Jenže policie ví, jakým směrem bude prchat ještě před tím, než se k tomu rozhodne on sám. Takový systém si nechala patentovat technologická firma Motorola. Novinka má ambice předpovídat zločin a chování zločinců stejně jako ve známém sci-fi snímku Minority Report s Tomem Cruisem.

Chystaný systém analyzuje podle satelitních snímků ulice, vchodové dveře a rozměry a tvary budov. Vyhodnocuje dokonce množství světla v jednotlivých ulicích a kamerové systémy. To kombinuje s informacemi ze sociálních sítí a úředních registrů. Výsledkem je předpověď, jak se asi tak bude zločinec chovat a jakou cestu může v případě útěku volit.

Policisté by informace o zločincích získávali formou SMS zpráv nebo telefonátů. Je možnost i pro zařazení chytrých hodinek.

Systém vychází z hustoty obyvatel

Motorola v patentu píše: „Hlavní počítač obdrží informace o vstupních a výstupních bodech, poté předpoví cestu pachatele a určí nejlepší místo pro jeho zachycení. Informace, které systém poskytne, mohou mluvit také o tom, jak je určitá oblast v určitém čase obydlená nebo jak dobře ji pachatel zná.“

Technologie je zatím ve fázi prototypu. Jestli ji policie začne používat doopravdy, není jisté, nicméně i kdyby ne, zaslouží se o rozvoj jiných podobných technologií.

Mluvčí londýnské policie Scotland Yard k tomu pro deník the Sun řekla: „Ačkoli jsme se na tento konkrétní patent ještě nedívali, během následujících dvou let budeme spouštět nový IT systém, který dělá něco podobného. Lépe a efektivněji kombinuje informace o pachatelích a informacích, které máme, čímž snižuje čas potřebný k jejich sledování.“ Budoucnost zločinu je tedy v jeho předpovídání.

nezadat1 ( 12. února 2017 23:29 )

Pochybuji,že by to prošlo parlamentem.

Zobrazit celou diskusi