Jarní prázdniny znamenaly pro severské studenty v posledních letech jasnou zprávu pro nájezd do Prahy a dalších postkomunistických zemí. Zde nacházeli levné ubytování, alkohol a v případě řešení problémů s policií, na jejich poměry, nízké pokuty.

„V pátek proběhla informační schůzka zástupců Prahy a jednotek Integrovaného záchranného systému. Mimo jiné jsme také oslovili zařízení, kde v minulosti studenti pobývali. Ty se nacházejí po celé Praze a tam, kde jsou ubytovaní, provádí policisté zvýšený dohled,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.

Bez organizace a oblíbeného klubu

Rozdílem oproti minulým rokům je, že agentury začaly pořádat zájezdy do jiných zemí. Důvodů je více. Po velkých zátazích policie, kdy studenty cizinecká, městská a státní policie pronásledovala téměř na každém kroku, pro ně metropole není tolik zajímavá. Jejich oblíbený Duplex klub v Praze 1 navíc prochází rekonstrukcí a agentury přesunuly svůj zájem do jiných evropských měst.

 „Letos do Prahy dorazilo podle našich informací asi tisíc severských studentů. Větší počty kontrol na alkohol ale neplánujeme a budou probíhat jako obvykle. Tedy na denní bázi po Praze, někdy i za asistence například hasičů, kteří se zaměřují na únikové východy a podobně,“ popisuje dále mluvčí policie.

Policisté se na příjezd severských studentů pečlivě připravili.
Autor: David Malík

Problémy v minulosti

Oproti tisícům návštěvníků z minulých let, kteří „ničili“ hlavní město od prvního dne, je letošní asi tisícovka mládežníků poklidná.

„Za posledních 48 hodin jsme neřešili žádný případ, kdy by pachatelem nebo poškozeným byl některý ze severských studentů. Pokud do Prahy tito studenti cestovali, tak pouze po skupinkách, což s sebou nese menší rizika,“ dodává nakonec Hulan.

Po ohromných škodách v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních z let 2013 a 2014 navíc podnikatelé zavedli zálohy, které měly případné škody nahradit. „Asi nejvážnější problém jsme řešili dva roky zpět, kdy došlo k násilnému loupežnému přepadení jednoho ze studentů. Nakonec se však ukázalo, že se ho dopustil jiný severský student,“ doplňuje nakonec Hulan. 

Tyto opilecké nájezdy patří u severských mladistvých k tradicím. Každý rok takto do zbytku Evropy vyrazí desítky tisíc studentů.

Podívejte se, jak vypadaly problémy v minulých letech nejen severských studentů:

Fotogalerie
41 fotografií