Tisíce severských studentů ničících hotely, opíjejících se do němoty a řádících v pražských podnicích Prahu letos zřejmě nečekají. Po sériích opatření ze strany policistů a dalších orgánů, kdy s nimi chodili přímo do podniků či hotelů, zájem o českou metropoli polevil.

I přesto se ale zejména policie připraví na všechny možnosti, aby se neopakovaly potyčky z minulosti.

„Samozřejmě celou situaci nechceme podcenit, ale podle předběžných zpráv by do Prahy měly zamířit jen menší skupinky studentů. Agentura, která dříve zájezdy hlavně Dánů a Švédů organizovala, svůj zájem přesouvá do jiných evropských měst,“ řekl Blesk.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.

Policisté se na příjezd severských studentů pečlivě připravili.
Autor: Petr Novotný

Důvodů je k tomu hned několik. „Podle našich informací si tato agentura vždy vytipuje jedno město, kam studenty o jarních prázdninách vozí. Všude se tak opakuje podobná situace jako před lety v Praze, jelikož to nikomu dopředu neoznámí. Po mnoha opatřeních se jim ale zájezdy tolik nevyplatí a přesunou se někam jinam,“ vysvětluje Hulan.

Policie v pohotovosti

Kontroly a doprovod policie navíc studenty dříve otravoval, a proto volí jiné země. „V minulých letech jsme je doprovázeli kolikrát až přímo do klubů a neustále je kontrolovali. To některé z nich otravovalo natolik, že se rozhodli jezdit jinam,“ popisuje Hulan.

I přesto ale nenechá pražská a státní policie nic náhodě a příští týden se sejdou zástupci Integrovaného záchranného systému, městských částí a magistrátu, aby zhodnotili dosavadní informace a podle toho se na další týden připravili. „Největší nápor studentů by měl přijet okolo 11. února, kdy prázdniny začínají,“ řekl dále Hulan.

Po ohromných škodách v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních z let 2013 a 2014 navíc podnikatelé zavedli zálohy, které měly případné škody nahradit. „Tento systém se povedl. Minulý rok jsme řešili naprosté minimum problémů s rozbíjením interiérů a oznámení na ničení majetku. Letos je navíc jejich oblíbený klub v centru Prahy až do jara v rekonstrukci, což by také mohlo přispět menšímu zájmu studentů,“ dodal mluvčí.

Rušení klidu a krádeže mezi sebou

Kromě rozbitých košů, skla a popelnic dříve policie řešila v souvislosti se zájezdy opilých mladistvých hlavně rušení nočního klidu, jelikož hlasité skupiny o desítkách členů se často přesunovaly do dalších klubů přímo pod okny lidem na sídlištích.

„Asi nejvážnější problém jsme řešili dva roky zpět, kdy došlo k násilnému loupežnému přepadení jednoho ze studentů. Nakonec se však ukázalo, že se ho dopustil jiný severský student,“ doplňuje nakonec Hulan. Tyto opilecké nájezdy patří u severských mladistvých k tradicím. Každý rok takto do zbytku Evropy vyrazí desítky tisíc studentů.

Podívejte se na fotky z návštěvy studentů v minulých letech:

Fotogalerie
17 fotografií