Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zima, svrab a výkaly: V rozpadlém nádraží v Bělehradu uvízly tisíce migrantů

Autor: bk - 
7. února 2017
14:48

Po uzavření takzvané západobalkánské trasy se tisíce uprchlíků dostalo v Srbsku do pasti. Nezbývá jim nic jiného než čekat a doufat, že se situace zlepší a budou moct pokračovat ve své cestě. Zatím proto musí přežívat v opuštěných nádražních halách nedaleko centra srbského Bělehradu, kde panují katastrofické hygienické podmínky. Ve své reportáži o tom informoval zpravodajský web Info.cz.

V polorozpadlých halách se v současnosti tísní až dva tisíce uprchlíků, kteří tam musí přežívat ve velmi špatných hygienických podmínkách. Místem se táhne zápach z provizorních latrín a v bahně se válí lidské výkaly. Řada lidí dokonce už dlouhých šest měsíců neviděla sprchu. Znečištěné prostředí se samozřejmě podepisuje na jejich zdraví. Migranti trpí kožními chorobami – svrab není výjimkou a má ho téměř každý. Velkým problémem jsou také zranění, která se uprchlíkům přihodí po cestě a můžou se kvůli zanedbané léčbě zanítit.

V poslední době navíc přibývá fyzických napadení ze strany pohraničníků. „Jen od začátku roku jsme zaznamenali více než 11 takových případů. Loni jich byly stovky,“ řekl reportérovi webu Info.cz Ital Andrea Contenta z organizace Lékaři bez hranic, která v místě působí.

Uprchlíci musí také bojovat s chladnými teplotami. Ještě před několika dny ukazoval teploměr pouhých patnáct stupňů. „Aby se ohřáli, pálí, co se dá, například dehtem napuštěné dřevo. Při tom se uvolňují jedovaté výpary, které vdechují,“ řekl Contenta. Kromě kožních problémů tak migranty trápí i potíže s dýcháním.

Improvizované tábořiště, jehož všechny fotografie si můžete prohlédnout na webu Info.cz, je už delší dobu postrachem pro místní vládu. Úřady i zvažují omezení humanitárních organizací, jež se tu dříve staraly o pravidelnou distribuci jídla, léků a dek. Tajana Zadravec, která pracuje pro sdružení humanitárních organizací Refugee Aid Miksalište, pro Info.cz uvedla, že od loňského roku nemůže organizace roznášet jídlo mimo oficiální uprchlické tábory. Na řadu proto přišli dobrovolníci ze všech koutů světa, kteří se migrantům snaží pomáhat. 

Srbská vláda uvádí, že od začátku migrační krize v roce 2015 přešlo přes Srbsko víc než milion lidí. Takzvaná západobalkánská trasa, kudy do Evropy proudily zástupy běženců, se uzavřela a potom, co Maďarsko loni zpřísnilo hraniční kontroly, se Srbsko stalo pro uprchlíky pastí.

Celou reportáž z Bělehradu najdete ZDE

Vše o uprchlické krizi najdete ZDE