Tři dny plné strachu o život musela přečkat ve svém domě v Benkově ulici v Praze 4 zraněná seniorka. Starost sousedů a příbuzných jí však v tomto případě zachránila život. „Telefonickou tísňovou výzvu převzalo zdravotnické operační středisko pražské záchranky od brněnské linky 112, kam volali příbuzní ženy s tím, že se na ni sousedka nemůže dozvonit,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Dominik Horn.

Souboj s časem

Pražští záchranáři se tak na Chodov ihned vydali společně s hasiči a policisty. „Poté, co hasiči s policisty otevřeli byt, našli uvnitř zdravotníci zraněnou ženu, která doma ležela již tři dny bez pomoci. Po vyšetření a ošetření ji záchranáři předali k další péči do Thomayerovy nemocnice v Krči,“ doplnil Horn.

Podobně zasahovali hasiči se záchranáři ve stejné ulici i začátkem roku. Zde musela seniorka čekat na pomoc také dlouhou dobu. Hasiči se k ní však nakonec museli dostat přes okno po žebříku, jelikož měla bezpečnostní dveře, se kterými si nedokázali poradit. I v tomto případě však vše naštěstí přežila.

„Jsou to jedny z těch šťastných příběhů. Leckdy se však senioři, kteří žijí osamoceně, a doma je stihne náhlá porucha zdraví, pomoci nedočkají,“ zakončil Horn.  

Syn nedokázal zavolat o pomoc

Jedna z takových tragédií se stala na Jižním Městě v říjnu 2015. Sousedé týden neviděli svou sousedku, která se starala o postiženého syna. Začali se tak obávat o její zdraví a přivolali proto pomoc. Když policisté vnikli do bytu oknem, jejich obavy se naplnily. Seniorka (†71) byla po smrti, její syn nedokázal přivolat pomoc.

Seniorka zemřela bez cizího zavinění. Za náhlým úmrtím zřejmě stály zdravotní potíže.