Co udělat se zbytky ze štědrovečerní večeře? 4 způsoby, jak si na nich pochutnat!
-
Před Vánoci jsme se snažili, aby na štědrovečerní tabuli nikomu nic nescházelo a všeho byl dostatek. Jenže co teď s jídlem, které jsme přes svátky sníst nestihli? Osmaženého kapra už nemůžete ani vidět a z hromádky s cukrovím už vůbec neubývá, přesto je vám líto zbytky vyhodit? Máme pro vás čtyři zajímavé recepty, které vám tenhle problém pomůžou vyřešit!
- 1.
Kapří karbanátky
Budete potřebovat:
✔ 1 kg kapřího masa
✔ ½ hrnku strouhanky
✔ ½ hrnku mouky
✔ 1 vejce
✔ špetku drceného kmínu
✔ špetku soli
✔ lžičku sladké papriky
✔ 80 g strouhaného sýra
Postup: Zbytky smažených a pečených porcí kapra obereme a zbavíme kůže a trojobalu. Poté propracujeme na kaši a při té příležitosti vybereme poslední zbytky kostí. Do masa přidáme koření, sůl, vajíčko a sýr a promícháme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které znovu obalíme v trojobalu a osmažíme.
- 2.
Zimní závin
Budete potřebovat:
✔ cukroví
✔ nejlépe perníčky
✔ kompotované a sušené ovoce (ideálně švestky)
✔ 1 balíček listového těsta
✔ 1 vejce
✔ cukr moučku a mletou skořici podle chuti
Postup: Z kompotovaných švestek slijeme šťávu a švestky smícháme se sušenými. Tuto směs necháme okapat. Rozdrtíme cukroví. Listové těsto vyválíme na tenký plát, posypeme strouhankou ze zbylého vánočního cukroví, rovnoměrně poklademe švestkami, posypeme trochu cukrem, skořicí a zavineme. Dáme na plech nebo pečicí papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Švestkový závin je nejlepší ještě vlahý pocukrovat.
- 3.
Kapr naložený v kyselé marinádě
Budete potřebovat:
✔ vychladlé kapří řízky
✔ nálev z vinného octa, vody, cukru, soli, mrkve, červené cibule a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, hořčičné semínko, hřebíček)
Postup: Svaříme 1 díl vinného octa, 3 díly vody, zhruba půl dílu cukru a trochu soli. Přidáme podle chuti koření, bobkový list, celý pepř, nové koření, trochu hořčičného semínka a na ovonění pár kousků hřebíčku. Nálev necháme přejít varem. Do ještě vařícího nálevu dáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenká kolečka nakrájenou mrkev.
Nálev necháme zchladnout přibližně na pokojovou teplotu. Jednotlivé porce kapra můžeme naskládat do mísy a prolít prochladlým nálevem. Kapra můžeme zatížit talířkem nebo prostě jen přikrýt. Necháme ho týden, nejlépe až deset dní v lednici dobře proležet. V lednici vydrží 1 – 2 měsíce.
- 4.
Novoroční buchta
Budete potřebovat:
✔ zbylé vánoční cukroví
✔ 1 prášek do pečiva
✔ 1 vejce
✔ mléko dle potřeby
✔ 1 dl rumu
✔ čokoládovou polevu
Postup: Cukroví umeleme, zalijeme mlékem a rumem a smícháme. Počkáme asi pět minut, než rozemletá směs cukroví natáhne mléko. Poté přidáme prášek do pečiva a vejce a vše umícháme.
Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě dvacet minut až půl hodiny. Vychladlou buchtu polijeme čokoládovou polevou a podle potřeby ozdobíme.
- 5.
Jak dlouho vydrží zbytky v mrazáku?
Cukroví se hned tak nezkazí, ovšem jiné vánoční pochutiny bychom rozhodně neměli dlouho skladovat, aby jsme pro ušetření pár korun neskončili v nemocnici. Ideálně byste měli zbytky, u kterých to jde, zamrazit.
Rybí polévka v lednici vydrží maximálně tři dny, ale z mrazáku ji klidně můžete sníst i za měsíc. Konzumace bramborového salátu po čtyřech dnech už zavání průšvihem a rozhodně se nevyplatí si ho schovávat na silvestrovské chlebíčky.
Vepřové i kuřecí řízky po osmažení vydrží čerstvé jen asi tři dny, kapří pak max. 48 hodin. V případě, že jste jich obalili až moc, místo na pánev je dejte do igelitového pytlíčku a strčte do mrazničky, kde maso vydrží, než vám po svátcích slehne.