Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co udělat se zbytky ze štědrovečerní večeře? 4 způsoby, jak si na nich pochutnat!

/
  • Jak naložit se zbytky z Vánoc?
    27. prosince 2016 ● 16:00

    Před Vánoci jsme se snažili, aby na štědrovečerní tabuli nikomu nic nescházelo a všeho byl dostatek. Jenže co teď s jídlem, které jsme přes svátky sníst nestihli? Osmaženého kapra už nemůžete ani vidět a z hromádky s cukrovím už vůbec neubývá, přesto je vám líto zbytky vyhodit? Máme pro vás čtyři zajímavé recepty, které vám tenhle problém pomůžou vyřešit!

  • 1.

    Kapří karbanátky

    Budete potřebovat:

    ✔ 1 kg kapřího masa

    ✔ ½ hrnku strouhanky

    ✔ ½ hrnku mouky

    ✔ 1 vejce

    ✔ špetku drceného kmínu

    ✔ špetku soli

    ✔ lžičku sladké papriky

    ✔ 80 g strouhaného sýra

    Postup: Zbytky smažených a pečených porcí kapra obereme a zbavíme kůže a trojobalu. Poté propracujeme na kaši a při té příležitosti vybereme poslední zbytky kostí. Do masa přidáme koření, sůl, vajíčko a sýr a promícháme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které znovu obalíme v trojobalu a osmažíme.

    Kapří karbanátky
    Autor: scom, archiv

  • 2.

    Zimní závin

    Budete potřebovat:

    ✔ cukroví

    ✔ nejlépe perníčky

    ✔ kompotované a sušené ovoce (ideálně švestky)

    ✔ 1 balíček listového těsta

    ✔ 1 vejce

    ✔ cukr moučku a mletou skořici podle chuti

    Postup: Z kompotovaných švestek slijeme šťávu a švestky smícháme se sušenými. Tuto směs necháme okapat. Rozdrtíme cukroví. Listové těsto vyválíme na tenký plát, posypeme strouhankou ze zbylého vánočního cukroví, rovnoměrně poklademe švestkami, posypeme trochu cukrem, skořicí a zavineme. Dáme na plech nebo pečicí papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Švestkový závin je nejlepší ještě vlahý pocukrovat.

    Zimní závin
    Autor: scom, archiv

  • 3.

    Kapr naložený v kyselé marinádě

    Budete potřebovat:

    ✔ vychladlé kapří řízky

    ✔ nálev z vinného octa, vody, cukru, soli, mrkve, červené cibule a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, hořčičné semínko, hřebíček)

    Postup: Svaříme 1 díl vinného octa, 3 díly vody, zhruba půl dílu cukru a trochu soli. Přidáme podle chuti koření, bobkový list, celý pepř, nové koření, trochu hořčičného semínka a na ovonění pár kousků hřebíčku. Nálev necháme přejít varem. Do ještě vařícího nálevu dáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenká kolečka nakrájenou mrkev.

    Nálev necháme zchladnout přibližně na pokojovou teplotu. Jednotlivé porce kapra můžeme naskládat do mísy a prolít prochladlým nálevem. Kapra můžeme zatížit talířkem nebo prostě jen přikrýt. Necháme ho týden, nejlépe až deset dní v lednici dobře proležet. V lednici vydrží 1 – 2 měsíce.

    Kapr naložený v kyselé marinádě
    Autor: scom, archiv

  • 4.

    Novoroční buchta

    Budete potřebovat:

    ✔ zbylé vánoční cukroví

    ✔ 1 prášek do pečiva

    ✔ 1 vejce

    ✔ mléko dle potřeby

    ✔ 1 dl rumu

    ✔ čokoládovou polevu

    Postup: Cukroví umeleme, zalijeme mlékem a rumem a smícháme. Počkáme asi pět minut, než rozemletá směs cukroví natáhne mléko. Poté přidáme prášek do pečiva a vejce a vše umícháme.

    Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě dvacet minut až půl hodiny. Vychladlou buchtu polijeme čokoládovou polevou a podle potřeby ozdobíme.

    Novoroční buchta
    Autor: scom, archiv

  • 5.

    Jak dlouho vydrží zbytky v mrazáku?

    Cukroví se hned tak nezkazí, ovšem jiné vánoční pochutiny bychom rozhodně neměli dlouho skladovat, aby jsme pro ušetření pár korun neskončili v nemocnici. Ideálně byste měli zbytky, u kterých to jde, zamrazit.

    Rybí polévka v lednici vydrží maximálně tři dny, ale z mrazáku ji klidně můžete sníst i za měsíc. Konzumace bramborového salátu po čtyřech dnech už zavání průšvihem a rozhodně se nevyplatí si ho schovávat na silvestrovské chlebíčky.

    Vepřové i kuřecí řízky po osmažení vydrží čerstvé jen asi tři dny, kapří pak max. 48 hodin. V případě, že jste jich obalili až moc, místo na pánev je dejte do igelitového pytlíčku a strčte do mrazničky, kde maso vydrží, než vám po svátcích slehne.

    Mrazák
    Autor: Shutterstock.com

     

    Fotogalerie
    6 fotografií

     

     

     

     

     

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy