Téměř 80 000 hospitalizovaných pacientů se zúčastnilo průzkumu českých nemocnic. Z jejich zkušeností pak vznikl žebříček tří nejlepších fakultních a pěti nemocnic v krajích, který má Blesk exkluzivně k dispozici.
Velký průzkum českých nemocnic: Kde se nejlépe vaří?
1.Pacienti to vidí jinak
Velkou sondu do stavu českého zdravotnictví pravidelně organizuje společnost HealthCare Institute. Přestože první příčku a prestižní titul Nemocnice ČR 2016 získala v konkurenci 155 nemocnic Ústřední vojenská nemocnice (Blesk informoval), v přísném hodnocení hospitalizovaných i ambulantních pacientů nebyla v jednotlivých kategoriích vždy nejlepší.
Pacienti, kteří na vlastní kůži zažili nebo právě zažívají pobyt v nemocnici, hodnotili svou hospitalizaci z mnoha pohledů. Z výsledků průzkumu tak dostanete odpověď i vy, na jakém oddělení se nemusíte bát o osobní věci, kde se dobře najíte i kde si vás personál skutečně všímá.
2.Podle čeho vybíráme nemocnici
Věříme svým lékařům a ochotně jdeme do nemocnice, kterou nám navrhnou. Doporučení lékaře je tak nejčastějším důvodem, proč se svěříme do péče konkrétního špitálu. Druhým nejčastějším důvodem je pak blízkost bydliště. Vidina znalosti prostředí a snadná možnost návštěvy příbuzných je důležitá pro téměř každého čtvrtého pacienta.
3.Kde nejméně trpíme
Máte bolesti, ale personál nemocnice je odbývá s tím, že »přece musíte něco vydržet«? Všude to tak není. Největší pochopení mají pro vaši bolest ve Fakultní nemocnici v Motole a v Nemocnici Tanvald. Zaženou bolest včas a účinně.
4.Nejvšímavější personál
Přitížilo se vám, ale nikdo na vaše volání nereagoval? Pokud se chcete spolehnout na spokojenost pacientů s tím, jak rychle jim personál pomohl, vsaďte na tyhle nemocnice:
5.Kde nehrozí záměna léků ani pacienta
Bojíte se, že spolknete cizí léky nebo vám při operaci kvůli záměně s jiným pacientem vezmou zdravou ledvinu? Tam, kde personál pečlivě ověřuje vaše jméno před každým podáním léků i zákrokem, to nehrozí.
6.Kde stud není hanbou
Stále častěji umí v nemocnicích respektovat intimitu a lidskou důstojnost. Nespokojená zůstala jen superstydlivá část (3,5 %) pacientů. Mírně navrch mají ve stydlivosti ženy. Pustit uzdu své stydlivosti ale bez obav můžou v těchto nemocnicích:
7.Ve které porodnici se nejlépe nadlábnete
Největší rezervou českých nemocnic je jídlo. Nechutná každému druhému pacientovi! Kvalitu podávané stravy zvlášť kriticky hodnotí novopečené maminky v porodnicích. Na čočku nakyselo podávanou jako první stravu po porodu nebo tři koblihy k večeři vzpomínají ještě po letech. Ve kterých porodnicích se vaří nejlépe?
8.Kde nehrozí krádež
Přišli jste v nemocnici o mobil a peněženku, sotva jste vytáhli paty z pokoje? Riziko okradení snižuje pobyt v bezpečné nemocnici nebo na konkrétním oddělení. Třeba hematologie se řadí k nejbezpečnějším oddělením nemocnic vůbec. Existují ale i kraje, kde se krade méně než jinde. Nejvíce »zlodějůvzdorné« jsou nemocnice na Plzeňsku.
9.Co by se mělo zlepšit
Hnusné jídlo, chybějící televize na pokoji nebo záchody »z dob krále Klacka« jsou věci, které zřejmě nejvíc trápí pacienty. Patří totiž mezi TOP pětku, kterou nejčastěji navrhují změnit. Celkem je v nemocnicích s něčím nespokojeno 60 procent pacientů. Jenže vzhledem k tomu, že stejné věci navrhují pacienti změnit už posledních pět let, to nevypadá, že se nemocniční ledy jen tak pohnou.
10.Kdo je postrachem personálu
Postrachem personálu nemocnice je s trochou nadsázky devatenáctiletá pomocná dělnice. Nebojí se říct svůj názor a rozhodně si nebere servítky. Nejvíce kritičtí jsou totiž pacienti do 20 let, mezi kterými převažují lidé se základním vzděláním. Pozor na pusu si dávají rozhodně méně než středoškoláci a vysokoškoláci. A zatímco méně kritičtí jsou muži, ženy se tolik »nežinýrují«, i když vedou jen v řádech desetin procenta.
11.Spokojenost pacientů roste
Každé vedení nemocnice by mělo mít zájem na tom, aby jídlo pro pacienty a také personál bylo na velmi dobré úrovni a ne hrůza, která na vás čeká po odkrytí kovového víka talíře a misky na polévku čeká. Pamatuji dobu, kdy se v naší cv nemocnici velmi dobře vařilo, platila jsem si obědy a chuť byla velmi dobrá. Od té doby, kdy už nevaří stará garda a o stravování se stará soukromá firma to není ono . Jako pacientka jsem nemocniční stravu také zažila. Vývary hodně ředěné, chutné jen zapražené polévky. Někdy se hlavní jídlo dalo sníst, jindy prostě ne, často jídlo už studené .