Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký průzkum českých nemocnic: Kde se nejlépe vaří?

  • Autor: Olga Nedbálková,Radka Růžičková - 
    2. 12. 2016
    05:20

    Téměř 80 000 hospitalizovaných pacientů se zúčastnilo průzkumu českých nemocnic. Z jejich zkušeností pak vznikl žebříček tří nejlepších fakultních a pěti nemocnic v krajích, který má Blesk exkluzivně k dispozici.

  • 1.Pacienti to vidí jinak

    Velkou sondu do stavu českého zdravotnictví pravidelně organizuje společnost HealthCare Institute. Přestože první příčku a prestižní titul Nemocnice ČR 2016 získala v konkurenci 155 nemocnic Ústřední vojenská nemocnice (Blesk informoval), v přísném hodnocení hospitalizovaných i ambulantních pacientů nebyla v jednotlivých kategoriích vždy nejlepší.

    Pacienti, kteří na vlastní kůži zažili nebo právě zažívají pobyt v nemocnici, hodnotili svou hospitalizaci z mnoha pohledů. Z výsledků průzkumu tak dostanete odpověď i vy, na jakém oddělení se nemusíte bát o osobní věci, kde se dobře najíte i kde si vás personál skutečně všímá.

    Pacienti Pacienti | Profimedia.cz, archiv Blesku

  • 2.Podle čeho vybíráme nemocnici

    Věříme svým lékařům a ochotně jdeme do nemocnice, kterou nám navrhnou. Doporučení lékaře je tak nejčastějším důvodem, proč se svěříme do péče konkrétního špitálu. Druhým nejčastějším důvodem je pak blízkost bydliště. Vidina znalosti prostředí a snadná možnost návštěvy příbuzných je důležitá pro téměř každého čtvrtého pacienta.

    PODLE ČEHO VYBÍRÁME NEMOCNICI PODLE ČEHO VYBÍRÁME NEMOCNICI | Foto: infografika Blesk, scom

  • 3.Kde nejméně trpíme

    Máte bolesti, ale personál nemocnice je odbývá s tím, že »přece musíte něco vydržet«? Všude to tak není. Největší pochopení mají pro vaši bolest ve Fakultní nemocnici v Motole a v Nemocnici Tanvald. Zaženou bolest včas a účinně.

    KDE NEJMÉNĚ TRPÍME KDE NEJMÉNĚ TRPÍME | Foto: infografika Blesk, scom

  • 4.Nejvšímavější personál

    Přitížilo se vám, ale nikdo na vaše volání nereagoval? Pokud se chcete spolehnout na spokojenost pacientů s tím, jak rychle jim personál pomohl, vsaďte na tyhle nemocnice:

     

    NEJVŠÍMAVĚJŠÍ PERSONÁL NEJVŠÍMAVĚJŠÍ PERSONÁL | Foto: infografika Blesk, scom

     

  • 5.Kde nehrozí záměna léků ani pacienta

    Bojíte se, že spolknete cizí léky nebo vám při operaci kvůli záměně s jiným pacientem vezmou zdravou ledvinu? Tam, kde personál pečlivě ověřuje vaše jméno před každým podáním léků i zákrokem, to nehrozí.

     

    KDE NEHROZÍ ZÁMĚNA LÉKŮ ANI PACIENTA KDE NEHROZÍ ZÁMĚNA LÉKŮ ANI PACIENTA | Foto: infografika Blesk, scom

  • 6.Kde stud není hanbou

    Stále častěji umí v nemocnicích respektovat intimitu a lidskou důstojnost. Nespokojená zůstala jen superstydlivá část (3,5 %) pacientů. Mírně navrch mají ve stydlivosti ženy. Pustit uzdu své stydlivosti ale bez obav můžou v těchto nemocnicích:

     

    KDE STUD NENÍ HANBOU KDE STUD NENÍ HANBOU | Foto: infografika Blesk, scom

  • 7.Ve které porodnici se nejlépe nadlábnete

    Největší rezervou českých nemocnic je jídlo. Nechutná každému druhému pacientovi! Kvalitu podávané stravy zvlášť kriticky hodnotí novopečené maminky v porodnicích. Na čočku nakyselo podávanou jako první stravu po porodu nebo tři koblihy k večeři vzpomínají ještě po letech. Ve kterých porodnicích se vaří nejlépe?

     

    VE KTERÉ PORODNICI SE NEJLÉPE NADLÁBNETE VE KTERÉ PORODNICI SE NEJLÉPE NADLÁBNETE | Foto: infografika Blesk, scom

  • 8.Kde nehrozí krádež

    Přišli jste v nemocnici o mobil a peněženku, sotva jste vytáhli paty z pokoje? Riziko okradení snižuje pobyt v bezpečné nemocnici nebo na konkrétním oddělení. Třeba hematologie se řadí k nejbezpečnějším oddělením nemocnic vůbec. Existují ale i kraje, kde se krade méně než jinde. Nejvíce »zlodějůvzdorné« jsou nemocnice na Plzeňsku.

     

    KDE NEHROZÍ KRÁDEŽ KDE NEHROZÍ KRÁDEŽ | Foto: infografika Blesk, scom

  • 9.Co by se mělo zlepšit

    Hnusné jídlo, chybějící televize na pokoji nebo záchody »z dob krále Klacka« jsou věci, které zřejmě nejvíc trápí pacienty. Patří totiž mezi TOP pětku, kterou nejčastěji navrhují změnit. Celkem je v nemocnicích s něčím nespokojeno 60 procent pacientů. Jenže vzhledem k tomu, že stejné věci navrhují pacienti změnit už posledních pět let, to nevypadá, že se nemocniční ledy jen tak pohnou.

    CO BY SE MĚLO ZLEPŠIT CO BY SE MĚLO ZLEPŠIT | Foto: infografika Blesk, scom

  • 10.Kdo je postrachem personálu

    Postrachem personálu nemocnice je s trochou nadsázky devatenáctiletá pomocná dělnice. Nebojí se říct svůj názor a rozhodně si nebere servítky. Nejvíce kritičtí jsou totiž pacienti do 20 let, mezi kterými převažují lidé se základním vzděláním. Pozor na pusu si dávají rozhodně méně než středoškoláci a vysokoškoláci. A zatímco méně kritičtí jsou muži, ženy se tolik »nežinýrují«, i když vedou jen v řádech desetin procenta.

  • 11.Spokojenost pacientů roste

    Čím dál tím více důvěřujeme nemocniční péči a rozumíme si s doktory. Tak se dá stručně popsat srovnání průzkumů z posledních let s tím letošním.

    SPOKOJENOST PACIENTŮ ROSTE SPOKOJENOST PACIENTŮ ROSTE | Foto: infografika Blesk, scom

     

     

     

     

ellenic ( 2. prosince 2016 11:26 )

Každé vedení nemocnice by mělo mít zájem na tom, aby jídlo pro pacienty a také personál bylo na velmi dobré úrovni a ne hrůza, která na vás čeká po odkrytí kovového víka talíře a misky na polévku čeká. Pamatuji dobu, kdy se v naší cv nemocnici velmi dobře vařilo, platila jsem si obědy a chuť byla velmi dobrá. Od té doby, kdy už nevaří stará garda a o stravování se stará soukromá firma to není ono . Jako pacientka jsem nemocniční stravu také zažila. Vývary hodně ředěné, chutné jen zapražené polévky. Někdy se hlavní jídlo dalo sníst, jindy prostě ne, často jídlo už studené .

andorea ( 2. prosince 2016 08:37 )

Tak já se s průzkumem rozcházím, protože na gyn.-por. oddělení FN Olomouc bylo před dvěma lety jídlo naprosto otřesné, naproti tomu zase péče o pacienta vynikající.

Petr007 ( 2. prosince 2016 08:15 )

Už jen díky fanatikům jako jste vy,budu volit ODS!

bledulka ( 2. prosince 2016 07:55 )

Ve fakultce v Brně Bohunicích jsem trpěla nejvíc....

aaobcanka ( 2. prosince 2016 06:07 )

Pan Martin Hollý, ODS, šéf Bohnic, soudně vymáhá omluvu a 100 000 Kč za slušná slova na netu od lživě nařčeného invalidy s dítětem ! Pan Hollý, zbabělec schovaný za PNB, udal za slušné texty v diskuzích mj. i invalidu s dítětem, o němž mylně ve své narcistické hlavě usoudil, že napsal níže uvedený text. Invalida obdržel od p.Hollého daný text před soudem, kde je psáno seriózní formou, že PNB údajně týrá Alzheimery : hladem, vakuově balené jídlo Alzheimerů si nosí sestry domů, Alzheimera musíte krmit min. 10 min.,zapomíná i jíst,sestrám je lhostejný cizí člověk. Sestry Alzheimery nepřebalují,nechají je 5h ve výkalech opruzené, neléčí infekce: svrab,oční, ale ani opruzeniny. Nasazují nakaženým svrabem rukavice, aby je utrápily k smrti nesnesitelným svěděním, rozškrábou si přesto kůži, infekce pak i zabíjí. Z Alzheimerů dělají ležáky, po nekrmení jim ochabnou svaly, účelově je pak posadí do kol.křesla, aby se co nejdřív stali ležícími pacienty. Alzheimery uspávají sedativy, aby umírali hlady "v klidu" ? To vše, aby je PNB utýrala k smrti ? PNB dostává za umístění od příbuzných Alzheimerů tzv. sponzorský dar, a proto se prý PNB snaží o fluktuaci (úmrtí). Invalida tomu jen věří. Pan Hollý je "nenasytný" při své mzdě např. 150 000 Kč/měs. z našich daní, že jako mstu (?) za víru invalidy v text na webu žádá sankci 100 000 Kč a omluvu ? Kdo asi soud vyhraje ? Invalida či šéf Bohnic a současně bývalý šéf a nyní podšéf všech psychiatrů ??? Když kriminalisté, st. zástupci a soudci potřebují znalecké posudky od psychiatrů, tj. od podřízených p. Hollého ?! Pan Hollý může pouhým telefonátem zničit kohokoliv. Pane Hollý, udáváte nevinné, zastrašujete diskutéry ? Vše anulujeme, abyste nemusel nutit kriminalistu Prahy 8 k manipulaci s důkazy, jak nám bylo sděleno. Nic není pravda, lžeme, pro jistotu i lži anulujeme. Sorry, p.Hollý, tzv. zbabělý udavači schován pod PNB. Máme tu 26 let totalitu ODS,TOP,KDU,ČSSD. Volme Babiše ANO, Okamuru SPD i K

Zobrazit celou diskusi