Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dejte si pozor: 5 potravin, které mohou psa zabít!

/
  • To, na čem si pochutnáváme my, může našemu psovi vážně ublížit.
    To, na čem si pochutnáváme my, může našemu psovi vážně ublížit. (Shutterstock.com)
    1. prosince 2016 ● 09:31

    Přichází období hojnosti a plných stolů, ze kterých rádi dáváme dobroty i našim domácím mazlíčkům. Jenže pozor! To, na čem si pochutnáváme my, může jim pořádně uškodit! Poradíme, co psům rozhodně nedávejte!

  • 1.

    Čokoláda

    Čokoládu miluje většina z nás a svůj život si bez ní nedovede představit. Čokoláda je pro psa v určitém množství toxická a smrtelná, především pak ta hořká. Může za to přítomnost látek jako je kofein, teobromin a vysoký obsah tuku. Pes, který si smlsne na velké dávce čokolády, tak může mít srdeční problémy, které vedou až k úmrtí.

    Čokoláda
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Ovoce

    „Některé ovoce psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hrozny, které mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především vážné problémy s ledvinami. Dále pak například třešně, meruňky a hrušky způsobují nadýmání, průjmy a silnou dehydrataci,“ říká Martin Pučálka odborník na výživu psů.

    Hroznové víno
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Kofein

    Jakékoliv potraviny a nápoje, které obsahují kofein, jsou pro psa naprosto nevhodné. Pozor si dejte např. na kávové sedliny, které může pes snadno vyčenichat. Kofein zapříčiní stimulaci nervového a cévního systému a může způsobit zvracení, neklid nebo dokonce ve vážných případech také smrt.

    káva
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Ořechy

    Pozor si dávejte především na vlašské a makadamové ořechy. Ty jsou pro psí organismus vysoce toxické a způsobují alergické reakce, špatnou koordinaci i třesavku. Smrtelné mohou být pro psy, kteří mají vrozené srdeční potíže.

    Oříšky
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Cibule

    „Lidskému organismu cibule dodá plno zdravých živin. Psovi bohužel ale ve větším množství velmi škodí, protože obsahují látky, které ničí červené krvinky a mohou tak vyvolat i anemii. Nehledě na to, že cibule psa velmi nadýmá. Vhodná není ani pažitka, jak syrová, tak ve vařeném stavu,“ dodává Martin Pučálka.

    Cibule
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy