Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrchní soud potvrdil 20 let pro organizátora loupeže 77 milionů

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2016
12:11

Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil 20 let vězení pro bývalého policistu Romana Dolíhala, který zorganizoval deset let starou loupež 77 milionů korun z vozu bezpečnostní služby u Slavkova poblíž Brna. Kromě loupeže soud Dolíhala uznal vinným i z vraždy pravděpodobného komplice, velitele přepadeného vozu s penězi. Dolíhal dnes vinu opět popřel a jeho advokát po vynesení rozsudku oznámil, že podá dovolání.

Vrchní soud potvrdil tresty i pro další obžalované expolicisty. Bratr hlavního aktéra Antonín Dolíhal si v červnu u brněnského krajského soudu za svůj podíl na přepadení vozu vyslechl trest deset let vězení, další komplic Jaroslav Havlík 11 let vězení. Jiřího Bartoně, který následně pomáhal odklízet tělo velitele vozu, potrestal soud 2,5 lety podmíněně odloženými na čtyři roky.

Obhájce Romana Dolíhala u vrchního soudu požadoval zrušení rozsudku a jeho vrácení krajskému soudu. Stejný návrh přednesl i Havlíkův obhájce. Právní zástupce Antonína Dolíhala požadoval, aby byl jeho klient přeřazen do mírnějšího typu věznice.

Roman Dolíhal dnes u vrchního soudu zopakoval, že loupežné přepadení vozu u Slavkova nemá na svědomí on. Krajský soud podle něj špatně vyhodnotil důkazy i svědecké výpovědi. Výpověď svého bratra Antonína, který se k činu přiznal a popsal přípravu i průběh přepadení vozu s penězi, Roman Dolíhal označil za nepravdivou. Antonín podle něj nebyl schopen popsat průběh a detaily přepadení.

Roman Dolíhal argumentoval tím, že v době přepadení byl v práci, což ale krajský soud podle něj nevzal v úvahu. Součástí spisu podle Dolíhala nejsou informace o údajném policejním sledování jeho osoby, ze kterých by bylo zřejmé, kde se v době přepadení pohyboval. Státní zástupkyně dnes Romana Dolíhala označila za přesvědčivého manipulátora s důkazy a jako nepravdivou odmítla informaci, že ho policie sledovala. Podle státní zástupkyně krajský soud dobře vyhodnotil důkazy a uložil tresty, které odpovídaly návrhu obžaloby.

Loupež se stala v srpnu 2006. Tři maskovaní muži tehdy přepadli vůz bezpečnostní služby a ukradli 77 milionů korun. Při loupeži měla trojice u sebe pistole, ale hrozila také napodobeninou bazuky. Bývalí policisté většinu peněz investovali do nemovitostí či je půjčili svým známým.

Velitel vozu zemřel čtyři roky po loupeži. Tělo se našlo až později na skládce u Drásova. Romana Dolíhala z vraždy velitele vozu usvědčil jeho bratr Antonín. Podle patologů byl velitel uškrcen. Kromě jeho ostatků našla policie v rybníce u obce Žleby na Brněnsku i protitankovou střelu použitou při loupeži.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání