Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unesené děti si rodiče museli najít sami. Policie nepochybila, tvrdí inspekce

Autor: dce, ČTK - 
27. října 2016
10:44

Ačkoliv unesené děti si museli najít sami rodiče a policisty museli údajně přemlouvat, aby na místo vyjeli, GIBS rozhodl, že policie v případu z Litoměřicka neporušila zákon. Inspekce zkoumala postup policistů několik týdnů. Šestnáctiletý Daniel a o tři roky mladší Jana strávili deset dní ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Našli je až chlapcovi rodiče. Policejní hlídka přitom byla v areálu večer předtím.

Inspekce, která ze zákona řeší trestnou činnost policistů, zkoumala věc několik týdnů. „Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu příslušníky Policie České republiky,“ řekla Mladé frontě Dnes mluvčí inspekce Radka Sandorová. Postupem policistů se ještě zabývá odbor vnitřní kontroly, ten ale k závěrům ještě nedospěl. Postup policie kritizovali především rodiče dětí.

Děti zmizely 28. srpna. Garáž, v níž byly vězněny šestatřicetiletým recidivistou Zdeňkem H., našli Danielovi rodiče 7. září. Policie přiznala, že v areálu garáží byla hlídka už večer předtím, tedy 6. září.

Místo, kde jsou drženy, chlapec zašifroval do dopisu, který únosce poslal jeho rodičům. Obsah dopisů zkoumali rodiny i písmoznalci. Řada slov byla opakovaně přeškrtaná a přepsaná. „Slova dávala význam střecha, střela, Střekov, současně probíhalo pátrání na Střeleckém ostrově. Večer dostáváme informaci od rodiny, že relevantní má být opravdu Střekov. Kolem desáté hodiny večer probíhá prověrka na místě v areálu garáží. Děti nebyly nalezeny. Nic nenasvědčuje tomu, že se tam v tu dobu nacházejí,“ řekl už dříve náměstek krajského policejního ředitele Zbyněk Dvořák.

Postup policie kritizují jak oběti únosu, tak jejich rodiče. Z nečinnosti obvinila kriminalisty i unesená Jana. „Bylo to hrozné šílenství a nikomu to nepřeju a policii nesnáším – nezachránili nás. Jeho rodiče nás zachránili, akorát policisté nás dostali ven, ale nechtěli přijet, proto nesnáším policii, protože by nás tam nechali umřít,“ napsala na sociální síť Facebook.

Z únosu dětí byl obviněn šestatřicetiletý Zdeněk H., který byl už před lety odsouzen za pokusy o únos malých dívek na Českolipsku. Okresní soud v České Lípě ho potrestal sedmi lety vězení. Tehdy třiadvacetiletý recidivista z Hejnic na Liberecku se na své zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou. Sedmileté Terezky se zmocnil ve spánku, chtěl ji věznit v připraveném úkrytu. O tři roky starší Silvii si vzal jako rukojmí a její matce hrozil únosem, pokud nedostane peníze. Muži nyní hrozí až osm let vězení. Čelí obvinění z vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy mládeže a šíření pornografie. Soud ho poslal do vazby.

ejvm1712 ( 27. října 2016 15:01 )

Daneček tu už dlouho nebyl. Zdalipak si honí brčko sám nebo má jinou nezletilou,když se s Janičkou rozešel?

agfor ( 27. října 2016 11:52 )

Policie, doktoři ani zbyteční úředníci nikdy nepochybí. Jsou to jen arogantní pra sata.

janamorava ( 27. října 2016 11:28 )

Všude ve světe je únos dětí prioritou číslo 1.Jenom v Česku je důležitější chránit politiky, řešit trenýrky na Hradě, vystrčený zadek na amíky, tykadla atd. Rodiče si musí pomoci sami. Vím, na všechnu činnost policie jsou příslušné útvary, které mají konat. V případě únosu konaly nedostatečně. Když pobyt dětí vydedukovali rodiče, proč ne policejní experti? Buď nám o únosu někdo lže, nebo policie POCHYBILA!!

zednik ( 27. října 2016 11:11 )

A jak je to s tou verzí, že se slečna s únoscem znala, že jí slíbil dát peníze na cestu za sestřenicí někam do Moldavie, protože jí je její mamička dát nechtěla ? Přeci nejdřív si "děti" nestěžovali, naopak, měli vše neubližoval jim. Až postupem doby, jak vyplouvalo, že žvaní další další neuvěřitelné a navzájem si odporující verze si vzpoměli, že se únosce k nim choval zle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání