Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Psychopat bezcitný k utrpení obětí, popsal soud únosce Zdeňka H. Proč nenařídil léčbu?

Autor: ljš - 
24. září 2016
17:28

Dva soudy ho považovali za nebezpečného psychopata, léčit se ho ale neposlali. Liberecký soud chtěl Zdeňkovi H. dát za vyučenou vysokým trestem, z něj si ale recidivista odseděl jen polovinu. Osm let po propuštění pak na Litoměřicku unesl třináctiletou Janu a šestnáctiletého Daniela.

Zdeňka H. poslal soud v minulosti za mříže několikrát. V roce 2004 dostal nejprve tři roky za pohlavní zneužívání a následně sedm let za dva pokusy o únos malých holčiček a sérii krádeží.

Za další zlodějnu pak stanul před soudem i v roce 2005 a dostal souhrnný trest 8,5 roku. Soudce Richard Skýba v rozsudku vykreslil jeho narušenou osobnost, jak ji popsali znalci. „Diagnostikovali anetický syndrom, laicky řečeno bezcitnost k utrpení oběti, zkreslování líčení vlastní osobnosti a její idealizaci. Osobnost je psychopatická, emočně a eticky otupělá, výukově zanedbaná a navíc prognóza do budoucna je nepříznivá,“ cituje Radiožurnál z odůvodnění.

Léčit se nemusel

Soudce také vysvětlil, proč se rozhodl pro přísný verdikt. „Za popsaného stavu je nezbytné sledovat ukládaným trestem ochranu společnosti, kdy bude současně obžalovanému zabráněno v dalším páchání trestné činnosti. To může zajistit pouze dlouhodobý nepodmíněný trest odnětí svobody. Uložen byl trest v trvání osm a půl roku odnětí svobody, což odpovídá jak narušenosti osobnosti obžalovaného a také společenské nebezpečnosti jeho jednání v celém souhrnu,“ napsal.

S podivem ale je, že ani jeden ze soudů i přes rozpoznané psychické poruchy Zdeňka H. nenařídil jeho ústavní léčbu. Recidivista, který ve vězení zřejmě sekal latinu a dostal se proto ven po čtyřech letech a čtyřech měsících, tak v roce 2008 zamířil rovnou mezi lidi. Zda byl následně pod jakýmkoli dohledem, zatím odmítá policie sdělit.

Na svobodě

Od propuštění měl pak dva konflikty se zákonem. Byl obviněný z napadení zloděje nožem a také z obtěžování dcer podnikatele z obce na Litoměřicku, kam se přestěhoval. Ani jeden čin mu však nebyl prokázán. Myšlenky na zločin ho ale neopustily, v posledních dvou letech totiž pracoval na přestavbě své garáže v celu, do níž na konci srpna letošního roku unesl Janu s Danielem. Obviněn byl z omezování osobní svobody, vydírání, ohrožování výchovy mládeže a šíření pornografie. Na soud si počká ve vazbě kvůli obavám, že by mohl v trestné činnosti pokračovat nebo utéct.

Vše o únosu Jany a Daniela čtěte ZDE››

ejvm1712 ( 24. září 2016 17:45 )

Zato Daneček a Janička jsou andílci a budou je kanonizovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání