Že kauza současného hejtmana Martina Půty (Starostové Libereckého kraje) bude jedním z témat další ze živých debat Blesku s krajskými lídry pro říjnové volby, bylo patrné hned od samého začátku.

Když měl označit hlavní problém kraje, Josef Šedlbauer (koalice Změny pro Liberecký kraj a Strany zelených) neváhal. A do Půty se hned zkraje ostře navezl. „Jestli mám vybrat jeden problém kraje, tak je to hejtman obviněný z korupce v jeho čele,“ uvedl Šedlbauer, profesor chemie z liberecké Technické univerzity.

Případ je to podle něj temný. Šedlbauer míní, že normální je do základního vyjasnění kauzy odstoupit. Což se však v tomto případě nestalo.

Půta: Pro některé jsem ztělesněním zla

Půta byl obviněn z přijetí úplatku během projektu rekonstrukce jednoho z libereckých kostelů. Dle Šedlbauera to „paralyzovalo politiku“ v kraji, nejde prý již o názorové střety a hledání kompromisů, ale o to, kdo hejtmana podpořil, kdo mlčí a komu to vadí.

„Já nemám u tohoto stolu nepřátele, ale myslím, že pro některé jsem nepřítel a ztělesněním zla já sám,“ reagoval o chvíli později Půta. Obviněn byl již v listopadu 2014. „Já jsem v té kauze nevinný, já jsem nedostal 22 měsíců možnost se hájit u nezávislého soudu a předložit důkazy,“ postěžoval si Půta i na „mimořádně pomalou“ českou justici.

VIDEO: Na záznam celého pořadu se můžete podívat ZDE:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

Došlo však i na další kauzy. Lidie Vajnerová (Budoucnost pro Liberecký kraj) a Radek Cikl (ČSSD) byli coby radní prošetřováni a obviněni z neoprávněného odměňování v krajských firmách. Prokázalo se to jako nespravedlivé. Vajnerová si postěžovala, že to už pak nikoho nezajímalo.

Podle ní to nabourává důvěru společnosti nejen v politiky, ale i soudy. „Může nám tady vznikat klientelistické prostředí navázané na korupci,“ varoval však v souvislosti s kauzami Půty a dalších lídr KSČM a bývalý ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík během debaty k hlavnímu tématu „Korupce, dluhy a hospodaření v Libereckém kraji“.

„Ona je to práce s nejnižšími pudy a to je manipulace se závistí. Tady někdo kolem nás chodí s lopatou bláta a je mu jedno, na koho to hází,“ postěžoval si Dan Ramzer (ODS). „Z minulosti lze říci, že názor lidí na tyto kauzy je opodstatněný. Ale myslím si, že ten trend se zlepšuje,“ podotkla lídryně hnutí ANO Jitka Volfová.

Dluhy za mistrovství v Liberci: Dodnes podnikatelům nezaplatili

Kandidáti se však zabývali také otázkou, nakolik pověst Libereckého kraje pošramotilo hospodářsky neúspěšné Mistrovství světa v klasickém lyžování z roku 2009. Dluhy za něj nejsou doplaceny dodnes.

A problémy jsou dle některých i se smysluplným využitím postavených sportovišť. „Problém nebylo samotné mistrovství, ale megalomanie s tím spojená. Teď jsem vyjel nahoru na Ještěd lanovkou, takže jsem měl výhled nejen na tu stavbu století Ještěd, ale i na jednu z asi dvou nejzbytečnějších staveb století – skokanské můstky pod Ještědem. Další nejzbytečnější stavba je areál ve Vesci. To je dohromady miliarda, miliarda z veřejných peněz, které byly úplně vyhozené,“ míní Josef Šedlbauer.

Podle hejtmana Půty bylo základním problémem právě umístění běžeckého areálu do Vesce. A nikoli do Bedřichova, kde by i dnes mohl sloužit návštěvníkům Jizerských hor – a to jak v zimě, tak v létě.

„Nechápu, že Liberec do dnešního dne nezaplatil ty dluhy směrem ke svým podnikatelům. Třeba v Liberci na náměstí je restaurace, která dodneška má neuhrazené statisíce korun,“ poznamenal hejtman Půta. Podle něj jde o odpovědnost vedení města.

František Gábor, lídr TOP 09 a válečný hrdina z Perského zálivu, uvedl: „Samozřejmě že s odstupem času bychom mohli říci, že ty peníze se daly využít lépe, efektivněji a samozřejmě smysluplněji, ale to bych byl lehce populistický a to já nechci.“ Je prý rád, že se za peníze opravila velká část města, vybudovaly se dobré sjezdové tratě na lyžování či areál ve Vesci.

„Pokud by se k tomu přistupovalo transparentně, tak by nenastalo to, co nastalo. A nelze omlouvat přínosem, obnovou města korupci, která nastala,“ kontroval Ondřej Kolek, lídr Pirátské strany. V narážce na olympijský park k OH v Riu – který vznikl pro změnu na jihu Čech – popřál „lidem od Lipna“, aby nenarazili stejně jako v Liberci.

Že by vzniklé areály byly zbytečné, odmítal lídr ODS Ramzer. Podle něj je třeba využít potenciál, který mají. I Vesec se podle něj může stát pulsujícím centrem sportu.

„Tohle poškodilo samozřejmě v očích české veřejnosti jako takové všechny velké akce a bude dlouho trvat, než se to napraví. Koneckonců od té doby uplynulo již 7 let a vidíte, že se zase o tom bavíme,“ uvedl náhradník v debatě z ČSSD Radek Cikl, který je i šéfem českých sdruženářů na Svazu lyžařů ČR. Navenek směrem z Česka však podle něj bylo mistrovství úspěšné a zahraniční závodníci či diváci problémy nezaznamenali.

Klady se snažila vyzdvihnout i Lidie Vajnerová. „Toto mistrovství, ať se dělo kolem, co se dělo, přineslo cestovnímu ruchu velký rozvoj, přijeli lidé, kteří by normálně nepřijeli a vrací se nám do těch hor,“ dodala.

„Co se týkalo MS, poškodilo to pověst Libereckého kraje, ano, ale využijme toho prostoru, využijme sportoviště, když už ho tady máme,“ dodala Jitka Volfová z ANO. Ani jí se nezamlouvá, že Liberec se dodnes nevypořádal s podnikateli, kteří odvedli práci či dodali služby a to, co bylo potřeba. „Ale dodneška nemají zaplaceny peníze,“ upozornila.

Podívejte se, jak vypadalo natáčení debaty s lídry Libereckého kraje v salónku restaurace rozhledny a vysílače na Ještědu:

Fotogalerie
22 fotografií

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde