Dělníci, kteří opravují Národní muzeum, letos na jaře v hlavní věži Národního muzea našli tajemnou zapečetěnou schránku, která ukrývala 44 let starý poklad v podobě dokumentů, novin Večerní Praha z 20. dubna 1972 a mincí.

To samé a ještě něco navíc z dnešní doby vložil v pondělí 29. srpna generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš do nové schránky. „V rámci rekonstrukce Muzea jsme dokončili opravy kopule hlavní věže a zlacení a nastal čas na několik desítek let kopuli uzavřít, proto jsme se rozhodli do ní vrátit schránu s odkazem pro naše potomky,“ uvedl pro Blesk Lukeš.

Mince, noviny, dokumenty...

Původně ve schránce spolu s věcmi z roku 2016 měl být uložený i poklad z roku 1972. Z tohoto plánu sešlo. „Báli jsme se, aby se obsah schránky z roku 1972 nezničil, rozhodli jsme se ho nechat ve sbírkovém fondu,“ řekl ředitel Lukeš.

Podívejte se na ukládání věcí do schránky: 

Video
Video se připravuje ...

Generální ředitel Národního muzea zanesl do kopule věže historické budovy Národního muzea schránku s odkazem pro budoucí generace. Blesk TV

Nová schránka uložená na nejvyšším místě Muzea ukrývá, stejně jako ta 44 let stará, fotografie, současné mince a bankovky, propagační materiály a něco navíc. A to gramofonovou desku.

... a deska

„Měla jsem za úkol vybrat digitální nosič, který bychom vložili do schrány s informacemi pro budoucí generace,“ uvedla vedoucí nových médií Národního muzea Katarína Gatialová.

Generální ředitel ukrývá schránku: 

Video
Video se připravuje ...

Generální ředitel Národního muzea zanesl do kopule věže historické budovy Národního muzea schránku s odkazem pro budoucí generace. Národní muzeum

„Vybrala jsem kovovou gramofonovou desku, byť výrobci slibují, že některé optické disky vydrží léta, není to ovšem ověřené. Žijeme v postdigitální době, kdy se začíná vytrácet víra v digitální data a jejich dlouhodobou udržitelnost. Proto jsem zvolila klasický analogový nosič v podobě niklové gramofonové desky. Zvuková stopa obsahuje zakódované informace o Národním muzeu, je tam i například fotografie webové stránky muzea, do schránky jsme vložili i stručný návod, jak desku použít,“ dodala Gatialová.