Lidé v Česku tak stále musí osobně obcházet úřady, volit vhazováním papírových volebních lístků do volebních uren nebo shánět dálniční známky. Nejvyspělejší eGovernment má přitom podle OSN Velká Británie, na druhém místě se umístila Austrálie a na třetím Jižní Korea.

Pojmem eGovernment se označuje mimo jiné možnost elektronické komunikace se státní a veřejnou správou a přechod úřadů na elektronickou verzi vedení agendy. Nejhoršího umístění dosáhla ČR ve vlastních službách eGovernmentu. Pokud by se toto kritérium hodnotilo samostatně, skončilo by Česko až na 92. místě za Bangladéšem, Etiopií či Běloruskem.
Podívejte se na 4 věci, které stále v Česku nevyřídíte online.

Volby: Hezky pěšky k urnám

Volby? Tak v Česku musíte vzít do ruky volební lístky, které jste našli ve schránce, a vydat se k urně. Od dob Československé republiky a prezidenta Masaryka je to vlastně pořád stejné! Ve Švýcarsku, které je proslulé svými lokálními referendy, je to jinak. Od roku 2009 zde volí přes internet všichni Švýcaři žijící v zahraničí a od loňska i občané hned několika švýcarských kantonů. „V Evropě mohou přes internet volit i rumunští vojáci na zahraničních misích a od roku 2007 také všichni Estonci,“ doplňuje Miroslav Wolf, expert společnosti Gordic. 

Lékařské záznamy: Jen osobně

Prudí vás neustále ofocování lékařských zpráv a toho, že u každého lékaře musíte recitovat seznam léků, které berete? V řadě zemí Evropy to takhle už dávno nefunguje. Řada zemí už má, nebo brzy mít bude (Nizozemsko a Rakousko) budou mít centralizovaný systém elektronických zdravotních knížek. Díky němu má každý občan přístup ke svým dostatečně zabezpečeným zdravotním záznamům a přístup všech lékařů je pečlivě regulován a evidován.

Založit firmu: Mazej na úřad

Založení firmy není žádná legrace. Čeká vás obcházení Czech POINTů, finančních úřadů, zdravotních pojišťoven a tak dále placení hory kolků a poplatků. Jinde to jde skoro samo. „Založení firmy online nabízí například již zmíněné Estonsko, a to i cizincům. Stačí si nejprve zažádat (samozřejmě prostřednictvím internetu) o bezplatné e-Residency (elektronickou identitu) na portálu eesti.ee,“ objasňuje Miroslav Wolf.

Dálniční známka: Benzinky to jistí

Nesnášíte pravidelné obíhání pošt a benzinek kvůli dálniční známce? Řidiči z Maďarska či sousedního Slovenska už tohle neznají. Dálniční známky jsou totiž elektronické a lze je koupit po internetu či přes mobil. Stačí jen zvolit dobu platnosti elektronické známky, hmotnostní kategorii vozidla a vyplnit registrační značku. To je vše. Mýtné brány, které podobně jako u nás umí rozeznávat registrační značky aut, pak pouze porovnávají tyto záznamy s databází aktuálně platných dálničních známek. Kdo jede bez známky, tomu automaticky přijde pokuta.