Osmidílná minisérie z dílny Netflixu strhla obrovskou diváckou pozornost ihned poté, co ji streamovací portál zveřejnil 15. července na svých stránkách. Stejně jako u ostatních seriálů, i v případě mystických Stranger Things vydal všechny díly najednou. Někteří diváci s dostatkem času je tak zhlédli na jeden zátah.  

A právě i v tom, že nejde o sáhodlouhý seriál, ale údernou minisérii, která děj uměle nenatahuje, tkví kouzlo tohoto díla. Tím hlavním je ale samozřejmě vlna nostalgie, na níž se Strangers Things vezou se zdviženou hlavou. Divákům připomínají atraktivitu a zábavnost období, které většina z nich sama zažila na vlastní kůži.

Šerif Hopper je něčemu na stopě.
Autor: Profimedia.cz/Netflix
Již při pohledu na oblečení hlavních hrdinů je jasné, že se Stranger Things odehrávají v Americe 80. let. Nechybí nagelovaná hára, džínové bundy ani obří dioptrické brýle, které jsou dnes opět v kurzu. Divák se rázem usmívá pod knírem. Prostředí malého městečka Hawkins v Indianě navíc vypadá velmi autenticky.

A když poté začne hrát hudba, začíná mrazení v zádech. Atmosférická úvodní melodie, za kterou stojí skupina Survive, zosobňuje hudbu 80. let, v níž hrály syntetizátory neopomenutelnou roli. Jenže soundtrack netvoří pouze jejich osobitá tvorba. Retro pop a rock také nemohou chybět.Při sledování Stranger Things uslyšíte The Clash – Should I Stay or Should I Go, Peter Gabriel – Heroes, Corey Hart – Sunglasses At Night nebo Joy Division – Atmosphere. Grandiózně sestavený soundtrack vyvolal velkou odezvu sám o sobě. Stranger Things jsou prostě zosobněním 80. let.

Odkazů na dobovou popkulturu v nich je spousta. Od plakátů tehdejších hororových trháků jako Evil Dead, Čelisti nebo Věc až po vesmírný koráb Millenium Falcon ze Star Wars v podobě hračky, se kterou si hrají malí hrdinové. A i obsahově jde o poctu mnohým jiným šlágrům z ranku sci-fi a horor.

Dětští hrdinové pátrají po svém kamarádovi.
Autor: Profimedia.cz/Netflix
Příběh sleduje trojici dětských kamarádů Mikea (Finn Wolfhard), Dustina (Gaten Matarazzo) a Lucase (Caleb McLaughlin), kteří stejně jako celé městečko pátrají po svém záhadně zmizelém kamarádovi Willovi (Noah Schnapp). Kam se poděl, je záhadou, ve které hrají hlavní roli paranormální jevy.

Seriál Stranger Things je však především hereckou krasojízdou, v níž exceluje Millie Bobby Brown. Teprve dvanáctiletá herečka ztvárnila tajemnou dívku El, kterou kamarádi objeví v lese při pátrání po Willovi. El málo mluví, má však na ruce vytetováno číslo 11 (anglicky »el«even) a vypadá to, že ovládá psychokinetické schopnosti.Dětské herce skvěle doplňuje hollywoodská legenda Winona Ryder v roli Willovy matky Joyce, která šílí z jeho zmizení. I když si ostatní myslí, že se pomátla, ona se domnívá, že se svým synem dokáže komunikovat za zvláštních podmínek. Kde se však nalézá, netuší. V našem světě to není. V hledání jí pomáhá místní šerif Hopper, kterého hraje David Harbour.

Stranger Things stvořené bratrskou dvojicí Mattem a Rossem Dufferovými umně posunují příběh díky postupnému odhalování tajemství. Do poloviny minisérie divák v podstatě nemá šajn, o co jde a co se děje. Některé souvislosti však záměrně nikdy odkryty nejsou a je na divákově fantazii, aby je zpracoval.

El ovládá tajemné schopnosti.
Autor: Profimedia.cz/Netflix
Inspirace kultovními seriály a filmy jako Twin Peaks, Akta X, E.T., To a Vetřelec nelze přehlédnout, ale tvůrci je nepopírají. Sám autor románu To Stephen King je z novinky nadšen. „Stranger Things jsou čistokrevná zábava. Jednička s hvězdičkou. To nesmíte minout,“ napsal slavný spisovatel na Twitteru.

Strangers Things jsou minisérií pro všechny, kteří prahnou po kvalitě. Jsou pro všechny příznivce tajemna, sci-fi a hororů. Stejně tak ji ocení pamětníci osobitých 80. let, kteří zamáčknou slzu nostalgie. Herecký výkony, napětí i fenomenální soundtrack dělají ze Stranger Things zasloužený hit hodný vašeho zájmu.

Hodnocení: 85 %

P.S. Druhá série určitě bude!

Fotogalerie
11 fotografií